Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Paralympische rolstoel ook voor na de Spelen

De Paralympische Spelen in Londen bieden een goede kans voor bedrijven om innovaties te ontwikkelen voor rolstoelen, protheses en ander materiaal dat het leven van mensen met een handicap vergemakkelijkt. Dat zegt werktuigbouwkundige Marc van der Zande van de Stichting InnoSportNL, die als verbindende organisatie optreedt tussen de sportwereld, het bedrijfsleven en de wetenschap.
Paralympische rolstoel ook voor na de Spelen

‘Het is heel goed mogelijk om een economisch rendabel product voor de gehandicaptensport te maken’, zegt hij. ‘Wij hebben deze week een nieuwe rolstoel gepresenteerd voor het rolstoelbasketbal, die door een verbeterd wiel veel sneller en wendbaarder is dan normale rolstoelen. Deze is speciaal ontwikkeld voor het Nederlandse damesteam, maar de nieuwe technieken van de rolstoel kunnen ook in het echte leven gebruikt worden. Straks liggen die waarschijnlijk gewoon in de winkel.’

Rolstoelbasketbal

Het project startte tijdens de Spelen van 2008, toen mensen van het Nederlandse rolstoelbasketbalteam op het idee kwamen dat hun materiaal misschien technisch verbeterd kon worden. InnoSportNL werd vervolgens benaderd door de Haagse Hogeschool en een gespecialiseerd ontwerpbureau. ‘Doordat zij in nauw overleg met de sporters zelf een nieuwe stoel mochten maken, waren ze bereid hierin te investeren. Het komt voor een fabrikant niet vaak voor dat je met de gebruikers van je product kan overleggen.’

Maatwerk

Er moest wel voor iedere paralympiër afzonderlijk een rolstoel op maat afgeleverd worden. ‘De een heeft een verlamming van zijn benen, de ander een vergroeide rug. Dat beïnvloedt hoe iemand het beste in een stoel kan zitten. Daarnaast spelen de positie in het spel en de lichaamsmaten van de sporter nog een rol’, verklaart de werktuigbouwkundige.

Medaille

Toch is het niet zo dat Nederland door al deze technische snufjes meteen gedoodverfd medaillekandidaat is. ‘Dat blijft afhangen van de sporters zelf. Echt slecht materiaal kom je op de Paralympische Spelen ook niet tegen. Alle deelnemers zijn over het algemeen landen die een goed zorgstelsel hebben, en dus goede rolstoelen’, aldus Van der Zande.

Sportevenement

De Paralympische Spelen worden van 29 augustus tot en met 9 september in Londen gehouden. De Paralympische Spelen zijn het belangrijkste sportevenement ter wereld voor topsporters met een lichamelijke en/of visuele handicap. Er zullen meer dan vierduizend sporters in twintig sporten uitkomen.

Bron: ANP/InnoSportNL

1 REACTIE

  1. Meschien kan werktuigbouwkundige Marc van der Zande het zo maken dat die voorzieningen niet meer kosten dan een fiets bij de fietshandelaar , want die prijzen blijven schandalig hoog als het om hulpmiddelen gaat .
    winst maken over de rug van de kreupelen en hulpbehoefden , want dat is nog steeds , prijs afspraken maken want dit gebeurt in deze sector wat absoluut niet mag .

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.