Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Overheveling naar Zorgverzekeringswet: ggz ruim 1 miljard duurder

De overheveling van de curatieve ggz van de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet heeft in 2008 geleid tot een kostenstijging van bijna 1,1 miljard euro. Dat concludeert het College voor Zorgverzekeringen.
Overheveling naar Zorgverzekeringswet: ggz ruim 1 miljard duurder

De kosten van de ggz die in 2008 verhuisde van de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet, daalden dat jaar met 2,7 miljard euro. Maar de rekening van curatieve ggz die al onder de Zorgverzekeringswet viel, bedroeg in 2008 bijna 3,8 miljard euro. In totaal is zodoende sprake van een toename van 1,1 miljard van de ggz-kosten.

Meer hulp
Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) verklaart deze onverwachte stijging op twee manieren. In de eerste plaats is er na de overheveling meer hulp verleend. Het CVZ schat dat deze toegenomen vraag tot ruim 500 miljoen euro meer kosten heeft geleid. Meer dan de helft van dit bedrag is terechtgekomen bij de eerstelijns ggz, denkt het college.

Jaar van diagnose
De tweede reden van de kostenstijging is eenmalig en administratief: in de Zorgverzekeringswet geldt dat de zorg ten laste gaat van het jaar waarin de diagnose wordt gesteld. Dus zorg die (deels) pas in 2009 werd geleverd, kwam ten laste van 2008. Vanwege de overheveling werd het zorgverzekeringsfonds ook eenmalig belast met zorg genoten in 2008, maar waarvan de diagnose al in 2007 was gesteld. Deze administratieve dubbeling zorgde voor een extra rekening van 500 miljoen, maar zal in 2009 niet terugkeren.

Niet gegroeid
Het CVZ denkt niet dat de eerstelijns ggz in 2009 nog sterk is gegroeid. De verwachting is dat deze zich min of meer heeft gestabiliseerd op het niveau van 2008. De prognose voor 2009 is dat aan geneeskundige ggz 3,4 miljard euro wordt uitgegeven.

Gewenst
Directeur Dick Nieuwpoort van de Landelijke Vereniging van Eerstelijnspsychologen (LVE) is verbaasd over de cijfers, stelt hij in een interview met Psy. ‘Dat de eerstelijns ggz zou groeien, was bekend én gewenst. Dat is ook gebeurd: eerstelijnspsychologen hebben naar schatting 15 procent meer zorg geleverd in 2008. Maar als ik alle productie van de eerstelijnspsychologen bij elkaar optel, kom ik op krap 90 miljoen euro. Nu is de eerstelijns ggz breder dan alleen eerstelijnspsychologen, maar dan nog vraag ik me af waar die 250 miljoen groei vandaan komt.’

Lastig
Bij Zorgverzekeraars Nederland weten ze dat ook nog niet. De kostenstijging van de curatieve ggz met 500 miljoen in 2008 is ook daar gesignaleerd. ‘Het was het eerste jaar van de overheveling en dat maakt de analyse lastig’, zegt een woordvoerster. Dick Nieuwpoort (LVE) heeft wel een vermoeden waar de kostenstijging in de eerste lijn vandaan komt: ‘De zorgverzekeraars hebben volgens eigen opgaven 3100 contractanten in de eerstelijns ggz. Er zijn in totaal 1300 eerstelijnspsychologen, dus er zijn ook met allerlei anderen contracten afgesloten. Ik denk vooral aan de kinder- en jeugdpsychiatrie en aan orthopedagogen. Daarnaast denk ik dat de zorgverzekeraars volumeafspraken voor kortdurende behandelingen hebben met organisaties als PsyQ en Indigo, die ze boeken als eerstelijnszorg. Maar in wezen leveren die organisaties specialistische tweedelijns zorg.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: Psy/Foto: stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.