Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Hoogleraar: ‘Overheid neemt shariawijk onvoldoende serieus’

De overheid neemt de dreiging van het ontstaan van shariawijken onvoldoende serieus. Die overtuiging heeft prof. Afshin Ellian, hoogleraar sociale cohesie, burgerschap en multiculturaliteit aan de Universiteit Leiden.
Geert Wilders bezoekt de Haagse Schilderswijk
Geert Wilders bezoekt de Haagse Schilderswijk

Volgens hem is het grootste gevaar dat de problemen in de Schilderswijk worden doodgezwegen. ‘Er moet breed onderzoek worden gedaan naar de situatie in de Schilderswijk en andere buurten om te voorkomen dat we hier shariawijken krijgen’, zegt Ellian.

Naïef

Volgens hem zou het onjuist zijn om als overheid en samenleving naïef te blijven. ‘Er liggen AIVD-rapporten, er vechten 100 jihadisten in Syrië die straks terugkeren en hun verhalen aan medestanders vertellen. En we hebben de Hofstadgroep gehad. Sommige buurten zijn nu eenmaal kwetsbaar’, aldus Ellian. Hij verwijst naar Frankrijk en vooral Engeland, waar buurten zijn waar moslims dominant aanwezig zijn. Daar zijn ‘shariawijken’ ontstaan met eigen leefregels voor kleding, alcoholgebruik en het eten van halal vlees.

Bezoek

Dinsdag bezochten PVV-leider Geert Wilders en minister Lodewijk Asscher (sociale zaken) de wijk. Wilders zei het beeld van de ‘shariawijk’ in Den Haag te herkennen. Asscher ziet geen reden de wijk als zodanig te bestempelen.

Onderzoek

Andere wetenschappers pleiten eveneens voor nader onderzoek. De stelling dat de Haagse buurt een ‘shariawijk’ is, zoals zaterdag in dagblad Trouw werd bericht, vraagt volgens hen om een wetenschappelijke analyse.

Problematiek

Antropologe Edien Bartels, verbonden aan de VU in Amsterdam, zegt dat daarvoor eerder onderzoeksvoorstellen zijn ingediend. Daarvoor was geen geld. Bartels: ‘Het zou wel nodig zijn. Het is een brede problematiek die in meer wijken speelt.’

Probleemwijk

De Utrechtse sociologe Mieke Maliepaard, medeauteur van het rapport Moslims in Nederland van het Sociaal Cultureel Planbureau, bepleit eveneens nader onderzoek. Volgens Maliepaard is in het SCP-rapport alleen een algemene schets gemaakt van de 825.000 moslims in Nederland. Er is echter niet ingezoomd op probleemwijken. Maliepaard: ‘Als ik het verhaal over de Schilderswijk lees, dan vind ik onderzoek interessant, al was het maar om nuance aan te brengen. Nu worden zonder bewijs over en weer grote woorden gebruikt.’

Moslim

Volgens Maliepaard, socioloog aan de universiteit van Utrecht, is er vooral een definitieprobleem. ‘De’ moslim bestaat volgens haar niet. De orthodoxe moslims (salafisten) worden ten onrechte vereenzelvigd met jihadisten. Tussen Turkse, Marokkaanse of Iraakse moslims bestaan eveneens verschillen. ‘Die bezoeken hun eigen moskeeën en hebben weinig onderling contact.’

1 REACTIE

  1. Je kunt wel ontkennen of misschien temperen maar laat het niet zover komen dat er dezelfde dingen gaan gebeuren zoals in de UK en dan ach en wee roepen.
    Maar iedereen weet dat radicale moslims proberen op diverse manieren de dienst uit te maken. Maar laten we niet vergeten dat er ook moslims zijn die zich,op een voor ons, normale manier gedragen.
    En zo hoort het ook houdt men er andere ideen op na hoor je niet in een westers land thuis.
    We hoeven niet te overdrijven maar je hoeft er als overheid ook niet je ogen voor te sluiten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.