Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Over je depressie praat je niet

Ruim 800.000 mensen in Nederland lijden onder een depressie. Praten helpt, maar mensen vermijden het onderwerp omdat ze bang zijn de ander met depressieve gevoelens te kwetsen. De campagne “Hey! Het is oké” moet depressie bespreekbaar maken.
Depressie: over depressie praat je niet
foto iStock

Uit een peiling van het ministerie van VWS blijkt dat meer dan de helft van de jongeren en jonge vrouwen met een depressie het prettig vindt als iemand uit de omgeving het gesprek begint over hun situatie. Het blijkt verder dat ook omstanders het moeilijk vinden een gesprek te beginnen over depressieve gevoelens die ze bij de ander wel opmerken. Er wordt dus te weinig gepraat over depressie.

Depressie

De campagne “Hey! Het is oké, maak depressie bespreekbaar” moet het zwijgen doorbreken. Het ministerie van VWS, die de campagne voert, wil het gesprek over depressie op gang brengen. Want het blijkt te helpen als mensen over hun problemen praten; je kunt daarmee voorkomen dat klachten uitgroeien tot een allesoverheersend probleem. Het gesprek kan beginnen met een simpel: ‘hey’.


Ze zeiden: ‘Je verwaarloost jezelf’
‘Mijn honden hebben mij door het leven gesleept, anders was ik er allang niet meer geweest. Ik fok Australian shepherds, al 15 jaar. Jarenlang heb ik depressief en eenzaam achter de computer gezeten, op Facebook gepraat met zogenaamde vrienden. Bijna 30 jaar geleden ben ik afgekeurd voor mijn werk als verpleegkundige.’ Lees dit PREMIUM artikel>>


Peiling

‘Hey’ is voor mensen letterlijk het begin van een gesprek. Uit de peiling van het ministerie – gehouden in november 2017 – blijkt dat bijna de helft (45,6%) van de omstanders afwacht tot de persoon met depressieve klachten zelf begint over zijn gevoelens. Slechts 24,4% van de respondenten zegt vermoedens van depressie altijd aan te kaarten bij de betreffende persoon. De meeste mensen gaan het onderwerp depressie uit de weg om de persoon niet te kwetsen. Veel omstanders twijfelen of ze kunnen helpen en willen ze geen bemoeial zijn, zo blijkt uit de peiling.


1-Depressie-Fotolia.jpgJongeren zoeken te laat hulp bij depressieve klachten. Hopeloosheid is een kenmerk van hun depressie: ze hebben onterecht geen hoop dat een behandeling kan helpen. Dit blijkt uit promotieonderzoek van psychotherapeut Yvonne Stikkelbroek aan de Universiteit Utrecht.  Lees meer>>


Gesprek over depressie

Hoe ga je het gesprek aan met iemand met een depressie? Een paar algemene tips: Houd er rekening mee dat degenen met wie je praat zelf vragen kan hebben. Folders of informatie over depressie zijn handig om bij de hand te hebben. Gun iemand de tijd zijn verhaal te vertellen, de eerste reactie is niet blijvend.

Professionals

Professionals in het sociaal domein komen vaak in contact me mensen die depressieve gevoelens hebben. Toch kan het voor mensen moeilijk zijn zich te uiten over hun problemen. Professionals kunnen mensen met depressieve gevoelens en ook familieleden en andere omstanders ook wijzen op websites, die tips geven over hoe je zelf open kunt zijn over depressie.

Meer informatie: www.omgaanmetdepressie.nl of www.samensterkzonderstigma.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.