Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoe kun jij je registreren in het Kwaliteitsregister Jeugd?

Professionals in de jeugdhulp en jeugdbescherming kunnen zich vanaf 1 januari 2018 registreren in het Kwaliteitsregister Jeugd, SKJ. Heb je een mbo-diploma en werk je op hbo-niveau met complexe en risicovolle handelingen? Dan moet je aanvraag vóór 1 april 2018 zijn ingediend. Aan welke eisen moeten de professionals voldoen voor registratie?
Foto: iStock

Tot nu toe konden sociaal werkers in de jeugdhulp en jeugdbescherming zich voor-aanmelden bij de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd. Dat hebben zo’n 5.000 sociaal werkers gedaan. Wie zich al heeft aangemeld, krijgt van SKJ automatisch een mail waarin de procedure voor registratie wordt uitgelegd. De professional moet een verzoek tot registratie doen. Het eerst aan de beurt zijn de mensen zonder hbo-diploma, die moeten vóór 1 april 2018 het verzoek tot registratie hebben ingediend.

Kwaliteitskader

Een werkgever of opdrachtgever mag bepaalde werkzaamheden in de jeugdhulpverlening alleen laten uitvoeren door een geregistreerde professional. Niet alle professionals hoeven zich te registreren. Met behulp van het Kwaliteitskader Jeugd kun je nagaan of het werk dat je doet, om registratie vraagt.


'Zij ontdekte dat zorgorganisaties veel meer registreren dan ze volgens de wet verplicht zijn.'Door zich te registreren in het beroepsregister, laten professionals verder zien dat ze de ervaring, kennis en vaardigheden hebben om goede hulp te bieden in complexe situaties. En dat zij continu werken aan hun vakbekwaamheid en investeren in de kwaliteit van hun vak. Lees dit artikel>>


Factsheet

Sociaal Werk Nederland heeft een nieuwe factsheet publiek gemaakt, waarin informatie staat over de voortgang van de beroepsregistratie voor sociaal werkers in de jeugdhulp en in de jeugdbescherming. Professionals met een hbo-diploma of hoger moeten zich uiterlijk vóór 1 januari 2019 bij SKJ registreren. Tot die datum geldt een overgangstermijn en mogen professionals die op 1 januari 2018 al in dienst waren, nog worden ingezet door hun werkgever zonder dat zij geregistreerd zijn.

Werken op hbo-niveau

Professionals met een mbo-diploma die op hbo-niveau werken, dienen zich te registreren vóór 1 april 2018 wanneer zij complexe en risicovolle handelingen uitvoeren. Indien dit niet het geval is, hoeven en kunnen zij zich niet te registreren. Ditzelfde geldt voor professionals zonder afgeronde opleiding.

Heb je vragen over de beroepsregistratie, klik dan op de nieuwe factsheet Beroepsregistratie voor sociaal werkers in de jeugdhulp en jeugdbescherming>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.