Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouderschapsplan bij scheiding lijkt te werken

Het aantal echtscheidingszaken dat bij de Raad voor de Kinderbescherming terechtkomt, neemt af. De instelling denkt dat dit te maken heeft met de maatregelen die zijn genomen om 'vechtscheidingen' waar de kinderen de dupe van worden te voorkomen.
Ouderschapsplan bij scheiding lijkt te werken

De Raad voor de Kinderbescherming voerde vorig jaar in totaal 4672 gezags- en omgangsonderzoeken uit, 244 minder dan in 2008. De dalende trend heeft zich ook doorgezet in het eerste kwartaal van dit jaar, zei een woordvoerder van de Raad woensdag naar aanleiding van een bericht in het Nederlands Dagblad. Harde cijfers over de eerste drie maanden zijn nog niet beschikbaar.

Zorg voor kind

Ouders die willen scheiden zijn sinds 1 maart 2009 verplicht samen een ouderschapsplan op te stellen. Daarin leggen ze vast hoe ze de zorg van de kinderen verdelen, de opvoeding regelen, wie wat betaalt en op welke manier ze met elkaar in contact blijven. Komen ze er zelf niet uit, dan kunnen ze de hulp van een mediator (bemiddelaar) inroepen. ‘Wij vermoeden dat deze maatregelen een positief effect hebben’, aldus de woordvoerder.

Ouderlijk gezag
Als bemiddeling faalt, kan de Raad voor de Kinderbescherming een onderzoek beginnen. De rechter gebruikt de resultaten van dit onderzoek om te bepalen wie het ouderlijk gezag over de kinderen krijgt.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter>>

Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.