Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ouderenorganisaties: verpleeg- en verzorgingshuizen kunnen sluiten

Ouderenorganisaties verenigd in de koepel CSO hebben vandaag vijf ankerpunten voor de toekomst van het ouderenbeleid gepresenteerd. Verzorgingshuizen en de meeste verpleeghuizen kunnen dicht, volgens de ouderenorganisaties.
Ouderenorganisaties: verpleeg- en verzorgingshuizen kunnen sluiten

De knoop om wonen en zorg te scheiden moet nu eindelijk worden doorgehakt. In plaats van de instellingszorg moet de cliënt in zijn eigen huis zorg kunnen ontvangen. De cliënt betaalt dan zelf zijn eigen woonkosten. Zorg en ondersteuning komt uit de volksverzekering AWBZ. Dat vinden de gezamenlijke ouderenorganisaties Unie KBO, PCOB, NOOM en NVOG. Samen hebben ze meer dan een half miljoen leden.

Politiek
De ouderenorganisaties, verzameld in de koepel CSO, willen met het rapport: ‘Duurzame ouderenzorg: met, voor én door ouderen’ en met het manifest: ‘Vijf ankerpunten voor toekomstig ouderenbeleid’ hun visie geven op wat ouderenbeleid moet inhouden. Zij hebben rapport en manifest dinsdag aangeboden aan Tweede Kamerleden van diverse politieke partijen.

Levensloopbestendig
‘Niemand ziet er naar uit om in het verpleeghuis terecht te komen,’ verklaart Wim van Minnen, directeur CSO. ‘Waarom dan zorg bieden in een communistisch model van grote gebouwen waar iedereen dezelfde zorg krijgt. Je kunt ook zorg en ondersteuning bieden aan ouderen op de plek waar je woont. Maar dan moet je dat organiseren door levensloopbestendige woningen te bouwen, domotica te organiseren en de zorg thuis goed te regelen.’

Rijke ouderen
Voor mensen die fulltime 24-uurs-zorg nodig hebben moet verpleeghuiszorg blijven bestaan. De CSO vindt dat politici nu eindelijk eens de knoop moeten doorhakken: scheiding van wonen en zorg. ‘Het resultaat is misschien dat rijkere ouderen luxer en groter wonen, maar dat doen ze nu ook al. Tot nu toe gaat ouderenbeleid vooral over hoeveel euro’s er uit de ouderenzorg gehaald kunnen worden. Wij willen dat het beleid zich richt op toekomstbestendige zorg.’

Grijze golf
De CSO wijst erop dat op dit moment de nadruk ligt op de kosten als het gaat om vergrijzing. Maar de zogenoemde ‘grijze golf’ levert wel degelijk maatschappelijke bijdragen op, zoals vrijwilligerswerk, maar ook betaalde arbeid, coaching van jongeren en verenigingswerk. De CSO wil met haar visie op de toekomst van het ouderenbeleid de burgers een instrument geven om partijprogramma’s te toetsen voor de verkiezingen.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

1 REACTIE

  1. Ik ben het absoluut niet eens met de stelling van de bonden. Ik zit in een aanleunwoning van het Zorgcentrum De Ebbingepoort te Groningen. Ook zit in in de werkgroep zorg van het SOOG (Samenwerkende Organisatie Ouderenbonden Groningen). Bij ons komen verontrustende berichten binnen over de sluiting van zorgtehuizen en verpleeghuizen. Veel mensen zijn bang voor
    vereenzaming, omdat de kinderen over ver wonen of geen tijd hebben. Voorts zijn wij bang dat verloedering en ouderenmishandeling weer gaat toenemen. Dit merken wij ook in de ouderengroep van de St.Jozefkerk. Het liefst willen ze dat wij ze elke week komen bezoeken. Er wordt veel te veel gerekend op mantelzorgers en vrijwilligers. En die zijn er te weinig.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.