Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Ouderen weer terug naar verzorgingshuis

Ongeveer tweeduizend ouderen die vanuit een verzorgingshuis weer naar een eigen woning zijn gegaan, krijgen de keuze om weer terug te verhuizen. Alleen op die manier houden ze hun complete zorgpakket. Dat meldt dagblad Trouw.
Veel verzorgingshuizen zijn inmiddels gesloten of het is er door leegstand niet meer prettig wonen.
Veel verzorgingshuizen zijn inmiddels gesloten of het is er door leegstand niet meer prettig wonen. - Foto: ANP

De tweeduizend ouderen die weer op zichzelf zijn gaan wonen krijgen een Volledig Pakket Thuis (VPT): uitgebreide zorg die zij ook in het verzorgingshuis kregen met eten, drinken, huishoudelijke hulp, begeleiding naar het ziekenhuis, de was en alarmering. Maar in de nieuwe Wet langdurige zorg staat dat dit zorgpakket na dit jaar niet meer bestaat, stelt Trouw.

Extra diensten

Zorgkantoren geven daarom deze ouderen de keuze: óf weer terug naar het verzorgingshuis, óf wel thuis blijven en het recht op het volledige pakket verliezen. In dat laatste geval zijn de ouderen afhankelijk van de zorg die ze krijgen van gemeenten en de zorgverzekeraar. Adviesbureau Berenschot rekende uit dat deze ouderen dan voor nog maar een paar honderd euro aan extra diensten zullen ontvangen.

Verhuizen

Terugverhuizen is niet een aantrekkelijke optie. Veel verzorgingshuizen zijn inmiddels gesloten of het is er door de leegstand niet meer prettig wonen. Onder meer de zorgkantoren van Achmea en CZ zijn al begonnen met het aanschrijven en bellen van de ouderen om hen te vragen een keuze te maken, zegt het dagblad. Volgens een woordvoerder van staatssecretaris kunnen de ouderen altijd terugkomen op hun keuze. Wanneer ze in eerste instantie niet terugverhuizen, kunnen ze zich nog bedenken en altijd nog kiezen voor het verzorgingshuis.

Het bij elkaar houden van oudere echtparen waarvan er één naar een verpleeghuis moet, is moeilijker dan het lijkt. ‘Niet iedere partner heeft er behoefte aan om bijvoorbeeld ook op een gesloten afdeling te gaan wonen. Lees hier meer >>

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.