Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ouderen met alcoholproblemen aan top in verslavingszorg

Alcoholproblemen onder 55-plussers zijn in tien jaar meer dan verdubbeld. Afgelopen jaar zijn de cijfers weer met meer dan 100 procent gestegen. De stijging van senioren in de verslavingszorg wordt aangevoerd door vrouwen.
Ouderen met alcoholproblemen aan top in verslavingszorg

 

Bijna één op de vier cliënten in de verslavingszorg is 55-plus. In 1999 was dit nog één op de zeven. Toen waren er 3500 cliënten met alcoholproblemen, in 2008 zijn dit er meer dan 7500. Tweederde van die stijging vond plaats in de afgelopen 5 jaar. Dit zijn nieuwe cijfers die zijn gepresenteerd op het Nationaal Alcoholcongres op 3 december in Nieuwegein.

Vergrijzing
Uit cijfers van het Trimbos-instituut, in samenwerking met onder meer de Stichting Informatievoorziening Zorg (IVZ), blijkt dat de problematiek onder 55-plussers de afgelopen 10 jaar meer dan verdubbeld is. Wordt rekening gehouden met de vergrijzing in Nederland, dan is de stijging in 2008 iets minder, maar nog steeds tegen de 100 procent.

Vrouwen
In 1999 stonden van de 10.000 mannelijke 55-plussers er vijftien personen ingeschreven bij de verslavingszorg voor alcoholproblemen. Nu zijn dit er 25. Bij de vrouwen gaat de stijging nog sneller: van vijf naar tien, een verdubbeling.

Protocol
Als gevolg van deze zorgwekkende signalen van de laatste jaren heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport het Partnership Vroegsignalering Alcohol gevraagd een protocol te ontwikkelen voor Spoedeisende Eerste Hulpafdelingen in ziekenhuizen. Vooral bedoeld voor het signaleren van alcoholproblematiek bij valincidenten. Maar ook bij andere klachten die vaak samenhangen met overmatig alcoholgebruik, zoals maag- en darmklachten, wordt doorgevraagd op het alcoholgebruik.

Geëxperimenteerd
Het protocol is ontwikkeld door het Trimbos-instituut en het Nederlands Kenniscentrum Ouderenpsychiatrie. Met het protocol wordt op dit moment geëxperimenteerd in twee Utrechtse ziekenhuizen.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

 

Bron: trimbosinstituut

1 REACTIE

  1. Gripopalcohol.com biedt specifiek Begeleide Zelfhulp aan 55 plus met een alcoholprobleem. in de thuissituatie of lokatie naar keuze in Utrecht of Houten.
    Grip op alcohol heeft goede resultaten gehaald met achterhalen hoe belangrijk mensen het zelf vinden om minder te drinken en tijd en ruimte te nemen voor de motieven die kunnen helpen voor een gezondere leefstijl.
    Met vriendelijke groet, Lyda Toebes T:030-2313137 http://www.gripopalcohol.com

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.