Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouderen maken zich vaak druk om geld

Zo'n 80 procent van de ouderen heeft geldzorgen. Ruim een derde maakt zich zelfs regelmatig zorgen, blijkt uit een enquête van seniorenorganisatie ANBO onder ruim 1700 respondenten.

De voornaamste reden hiervoor is volgens de ANBO dat het besteedbaar inkomen van gepensioneerden al jaren flink onder druk staat. ‘Volgens de ramingen gaan zij er ook volgend jaar wéér op achteruit, vergeleken met werkenden. Dat is onaanvaardbaar, want de kosten voor zorg en levensonderhoud stijgen elk jaar flink’, zegt Liane den Haan, directeur van de bond.

Pensioenen

Een van de oplossingen is volgens de ouderen het verplicht eigen risico van de zorgverzekeringen te verlagen van 385 naar 285 euro. Daarnaast zouden de regels van pensioenfondsen soepeler moeten worden, zodat de pensioenen makkelijker aangepast kunnen worden aan prijsstijgingen.

AOW

De helft van de ouderen stelt voor om de AOW te verhogen, met bijvoorbeeld een tientje per maand. Maar volgens Den Haan is dat geen goed idee. ‘De AOW is voor iedereen gelijk en bij verhoging profiteren ook mensen met een goed pensioeninkomen hier van.’ Donderdag beginnen de coalitiepartijen aan de begrotingsonderhandelingen.

Landelijke wet- en regelgeving rond armoede en schuldhulpverlening is veel te ingewikkeld en werkt vaak zelfs averechts, zeggen VNG, Divosa, NVVK en MOgroep. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.