Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Oudere Wajonger mag voor nieuwe uitkering kiezen

De huidige groep mensen die van jongs af aan gehandicapt is en afhankelijk van een Wajong-uitkering, kan straks vrijwillig kiezen voor de nieuwe regeling voor jonggehandicapten. Dat heeft minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) aangekondigd. De Tweede Kamer buigt zich donderdag over de nieuwe Wajong-regeling die vanaf 2010 moet gelden.
Oudere Wajonger mag voor nieuwe uitkering kiezen

Aanvankelijk zou de nieuwe regeling die meer gehandicapten aan werk moet helpen, alleen gelden voor mensen die vanaf volgend jaar een beroep doen op de uitkering. Een Kamermeerderheid van regeringspartijen CDA, PvdA, ChristenUnie en oppositiepartij PVV hadden er echter op aangedrongen dat de bijna 180.000 bestaande Wajongers toegang moeten krijgen tot de extra hulp om aan het werk te komen.

Herkeuring
De VVD gaat een stap verder. De liberale oppositiepartij vindt dat de bestaande Wajongers herkeurd moeten worden, omdat in de nieuwe regeling meer wordt uitgegaan van wat mensen nog wel kunnen in plaats van hun lichamelijke en/of geestelijke beperkingen.

Afhankelijk
Een Kamermeerderheid steunt het voornemen van Donner om meer jonggehandicapten aan werk te helpen. Nu worden volgens de minister veel van hen op hun 18e ten onrechte volledig afgekeurd voor de arbeidsmarkt en tot 65 jaar afhankelijk gemaakt van een uitkering. Hij wil ze vanaf 18 jaar eerst aansporen zoveel mogelijk aan het werk te gaan en pas op hun 27e definitief beoordelen hoeveel Wajong-steun ze naast hun werk nodig hebben.

Aangepaste plannen
Als oudere gehandicapten die nu al in de Wajong zitten straks een beroep doen op de nieuwe regeling, geldt eenzelfde periode om uit te zoeken hoeveel ze aan de slag kunnen. Op verzoek van de Kamer heeft Donner de afgelopen weken zijn plannen ook al op andere punten aangepast. Zo mogen Wajongers een beroep blijven doen op de sociale werkplaats als zij geen ‘gewone’ baan aankunnen.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.