Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Oudercontact met school verplicht stellen’

De betrokkenheid van ouders bij hun kind op de basisschool moet verplicht worden gesteld. In een contract tussen ouders en school moet worden vastgelegd dat zij op zijn minst twee keer per jaar naar het zogeheten tienminutengesprek komen. Wie dat niet doet moet een boete van 100 euro krijgen.
'Oudercontact met school verplicht stellen'

Dat stelt PvdA-raadslid Peter van Heemst naar aanleiding van een openbare discussie in de Centrale Bibliotheek over het Rotterdamse onderwijsbeleid. Een van de lessen uit dat debat is voor hem het vergroten van de ouderbetrokkenheid bij hun kinderen op school. ‘Die is essentieel voor de toekomst van het kind.’

Stimuleren
Van Heemst constateert dat veel ouders gelukkig wel op school komen en dat scholen ouders daarin stimuleren. ‘In een contract tussen de ouders en de school kun je vastleggen dat ouders minimaal twee keer per jaar moeten komen. Wanneer ze dat niet doen moet je een sanctie kunnen opleggen. Als dat niet mogelijk is, moeten we de minister vragen om dat bij wet te regelen’, aldus Van Heemst. In Rotterdam werken weliswaar enkele scholen in het lager- en het voortgezet onderwijs al met oudercontracten, maar daar hangt geen sanctie aan.

Goede leraar
Hoewel andere aanwezige politici wel voelen voor meer ouderbetrokkenheid, zagen VVD en CDA niet direct iets in het verplicht stellen en eventueel beboeten. CDA-fractievoorzitter Wubbo Tempel zei dat zoiets helemaal niet mogelijk is, al voelt Tempel wel iets voor een contract tussen ouders en school. Zo ook zijn partijgenoot en Tweede Kamerlid Jack Biskop: ‘Boetes opleggen moet je niet willen.’ VVD-raadslid Deborah Middelman vindt dat sancties geen zin hebben. ‘Een goede leraar kan ouders echt wel over de streep trekken om naar school te komen.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: ANP/Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.