Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ouderbijdrage leidt tot zorg mijden’

Steeds meer gemeenten innen de ouderbijdrage voor jeugdhulp niet. Zij vinden het risico te groot dat ouders zorg zullen mijden en hun kinderen daardoor niet de noodzakelijke zorg krijgen. Daarnaast is het twijfelachtig of de inning van de ouderbijdrage wel kosteneffectief en zelfs uitvoerbaar is.
Het is twijfelachtig of de inning van de ouderbijdrage wel kosteneffectief en zelfs uitvoerbaar is.
Het is twijfelachtig of de inning van de ouderbijdrage wel kosteneffectief en zelfs uitvoerbaar is. - Foto: ANP

Verschillende gemeenten weigeren de eigen bijdrage te vorderen van ouders die gebruik maken van jeugdhulp. Grote steden als Rotterdam, Den Haag en Amsterdam vragen geen bijdrage meer voor jeugdzorg. Zij vrezen dat ouders opzien tegen de eventuele kosten en daardoor geen of minder zorg vragen voor hun kind. Utrecht wil nog wel een ouderbijdrage heffen, maar ook daar staat de regeling ter discussie. Ook grote steden als Den Bosch, Nijmegen, Eindhoven, Arnhem en Almelo besluiten nemen de bepaling opnieuw onder de loep.

Kun je niet de juiste zorg voor een kind of gezin vinden of krijgen? Professionals, maar ook ouders en jongeren kunnen problemen met jeugdzorg in hun gemeente melden. Lees meer>>

Zorg mijden

Steeds meer gemeenten het onderwerp op de politieke agenda zetten, neemt de druk toe op de politiek om een reactie te geven. Staatssecretaris Van Rijn heeft inmiddels een onderzoek toegezegd naar de kosteneffectiviteit van de ouderbijdrage. Hij wil ook laten onderzoeken wat het risico is van het mijden van zorg. Van Rijn verwacht nog tot de zomer nodig te hebben voor het onderzoek. De vraag is, nu steeds meer gemeenten de ouderbijdrage opschorten, of dit onderzoek zo lang op zich kan laten wachten.

Jeugdhulp

Volgens de Jeugdwet die 1 januari 2015 is ingegaan, moeten ouders een bijdrage betalen voor hulp aan hun kind. Wanneer het kind overdag niet thuis is, zouden ouders namelijk minder kosten maken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.