Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Oudejaarsdag belangrijk voor pensioen Zorg en Welzijn

Oudejaarsdag 2013 is een belangrijk moment voor het Pensioenfonds Zorg en Welzijn. Dan bepaalt het fonds of ze voldoende hersteld is van de crisis. Is dat niet het geval, dan moeten mogelijk volgend jaar de pensioenen worden verlaagd. Dat stelt Peter Borgdorff, directeur van Pensioenfonds.
Oudejaarsdag belangrijk voor pensioen Zorg en Welzijn
Foto: ANP Photo

Onlangs kwamen de grote Nederlandse pensioenfondsen met hun cijfers over het derde kwartaal. Zo bleek dat de dekkingsgraad van Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) is gestegen van 101 naar 107 procent. De dekkingsgraad bepaalt of een pensioenfonds genoeg vermogen heeft om alle verplichtingen te kunnen nakomen. Bij een dekkingsgraad van 107 procent is er voor iedere euro die PFZW aan pensioen moet betalen 1,07 euro in kas.

Meer weten over dekkingsgraad? Bekijk hier een filmpje>>

Economie

Alle Nederlandse pensioenen moeten van De Nederlandsche Bank op 31 december op 105 procent staan. Is dat niet zo, dan moeten de pensioenen omlaag. Borgdorff verwacht de 105 procent wel te halen. ‘Maar we zitten nog steeds gevaarlijk dicht bij de grens waar vervelende maatregelen nodig zijn’, meent de directeur. ‘De onrustige economie kan in de tussentijd nog steeds roet in het eten gooien.’

Verhoging

Eindigt de dekkingsgraad boven 105 procent dan is er mogelijk ruimte voor een gedeeltelijke verhoging van de pensioenen, zegt de directeur. Volledige indexatie zit er in ieder geval in 2014 nog niet in.

Wat is indexeren van het pensioen? Bekijk hier een filmpje >>

Rente

Volgens de directeur van PFZW moest het fonds door de lage rente in de laatste jaren extra veel geld reserveren voor de toekomstige pensioenen. Omdat de laatste drie maanden die rente weer is gestegen staat het fonds er nu wat beter voor.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.