Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Oranje Huis treedt uit de anonimiteit

Een kraakpand op een geheime plek, dat is niet meer de realiteit van veel blijf-van-mijn-lijfhuizen. Steeds meer vrouwenopvanghuizen komen uit de anonimiteit. Prinses Maxima verricht op 30 augustus de feestelijke opening van het Oranje Huis in Alkmaar. Een gloednieuw pand in een woonwijk.
Oranje Huis treedt uit de anonimiteit

Het Oranje Huis in Alkmaar was een van de eerste blijf-van-mijn-lijfhuizen waarvan de locatie niet meer geheim was. Het ontwikkelde een geheel nieuwe methodiek: de hulpverleners richten zich niet meer alleen op de vrouw als slachtoffer.

Zichtbaar
Het loslaten van het geheime adres, zoals lang gebruikelijk was in de vrouwenopvang,  is een belangrijk onderdeel van de hulpverlening. Er wordt vanuit gegaan dat de zichtbaarheid van de opvanghuizen juist bescherming zal bieden. Niet het verbergen van de slachtoffers maar het in de openbaarheid brengen van huiselijk geweld is het doel.

Ontrafelen
Voor het Zorg + Welzijn magazine van september ging journalist Sigrid Starremans op reportage bij het Oranjehuis in Alkmaar. ‘We komen er steeds meer achter dat de dynamiek van de relatie zorgt voor het geweld en dat er heel veel verschillende vormen van gewelddadige relaties bestaan’, vertelde de teammanager haar. De methode in dit opvanghuis is gericht op het ontrafelen van de oorsprong van het geweld en daar hulpverlening op in te zetten. Het hele gezin, en als dat nodig is de familie en zelfs de buurt, wordt betrokken bij de hulpverlening. En dat kan nauwelijks als de locatie geheim moet blijven.

Het Oranje Huis is niet het enige vrouwenopvanghuis dat een nieuwe koers volgt. Zo verruilt ook Hera vrouwenopvang haar pand in het centrum van Nijmegen voor een wooncomplex in een gewone woonwijk

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Foto: Guido Haullussy

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.