Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Oranje Huis is nieuwe vorm van vrouwenopvang

De geheime locaties van Blijf van m’n Lijf huizen zijn eigenlijk niet zo geheim. Dat zegt Jolanda Vader, sectormanager Noord-Holland van de Blijf Groep. ‘Na verloop van tijd kunnen buurtbewoners ze zo aanwijzen’, legt ze uit. Daarnaast geven de geheime locaties slachtoffers het gevoel dat ze verstopt moeten zitten. Met de komst van het Oranje Huis wordt dit taboe doorbroken.
Oranje Huis is nieuwe vorm van vrouwenopvang

Het Oranje Huis in Alkmaar is een ‘nieuwe vorm’ van vrouwenopvang, stelt Vader. De locatie is bekend, waardoor de hulpverlening zo laagdrempelig mogelijk moet worden. Toch is het er niet minder veilig. ‘Je kunt er niet zomaar binnenlopen. Maar een vader moet bijvoorbeeld wel de kans hebben zijn kinderen te kunnen zien’, aldus Vader.

Gezinsplan
Een belangrijk nieuw aspect is het gezinsplan. In een periode van zes weken stelt de hulpverlener een plan op, waarbij iedereen betrokken is. Dus niet alleen het slachtoffer, maar ook de dader en eventueel de kinderen. Vader: ‘Het komt voor dat vrouwen na de opvang terug gaan naar de thuissituatie. Maar daar is dan niets veranderd, omdat de partner niet betrokken is geweest bij de hulpverlening.’ Overigens blijven er geheime locaties bestaan voor vrouwen die dusdanig gevaar lopen waardoor zij een anoniem adres nodig hebben.

Debat
Staatssecretaris Bussemaker ging maandag in debat met de Alkmaarse wethouder Van Veen en vertegenwoordigers van slachtofferorganisaties over deze methodiek. Ook nam zij het eerste exemplaar van het boek ‘Crisisopvang in het Oranje Huis. Beschrijving van de methodiek’ in ontvangst. Vader vond het een positief debat, omdat volgens haar duidelijk merkbaar was dat het concept gesteund werd door de politiek, hulpverlening, politie en justitie.‘Je kunt dit niet alleen. Je hebt bij zo’n project de hulp van anderen nodig’.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.