Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opvoedondersteuning in Utrecht en Amsterdam uitgebreid

Elke wijk in Utrecht heeft vanaf maandag een eigen opvoedbureau. Ouders van kinderen van 0 tot 19 jaar kunnen er zonder verwijzing terecht voor gratis informatie en advies op het gebied van opvoeding.
Opvoedondersteuning in Utrecht en Amsterdam uitgebreid

Dat heeft wethouder Rinda den Besten (jeugd) zondag gezegd. Het gaat om tien bureaus verspreid over de hele stad.

Opvoedingsondersteuning
Volgens Den Besten moet het hiermee mogelijk worden dat alle Utrechtse kinderen aan de hand van praktische opvoedadviezen goed en gezond opgroeien. De kracht van het bureau ligt volgens haar in de laagdrempeligheid.

Huisbezoek
Daarnaast zoeken elf pedagogen en vier Turkse en Marokkaanse voorlichtsters ouders ook op in buurthuizen en scholen. Ook gaan ze regelmatig op huisbezoek. Naast ouders kunnen ook leraren, huisartsen en maatschappelijk werkers terecht bij het opvoedbureau.

Coördinator
Het Amsterdamse stadsdeel Zeeburg is onlangs een proef begonnen waarbij elke familie met problemen een vaste coördinator krijgt. De coördinator is het vaste aanspreekpunt voor zowel de gezinnen als voor de hulpverleners. Deze coördinator brengt volgens projectleider Karima Arichi in kaart wat voor hulp gezinsleden nodig hebben en zorgt ervoor dat ze bij de juiste instanties terechtkomen.

Vertrouwen winnen
Ook let deze persoon erop dat de families meewerken en dat de hulpverleners hun werk goed doen. Arichi is van mening dat het bovendien gemakkelijker is om het vertrouwen van de gezinnen te winnen als er slechts een iemand over de vloer komt. Nu komen vaak nog vele verschillende hulpverleners op bezoek.

Primeur
In sommige andere Amsterdamse wijken bestaan al dergelijke coördinatoren voor sommige families. Zeeburg is echter het eerste Amsterdamse stadsdeel waar ieder probleemgezin er een krijgt. In de toekomst moet dat ook in de rest van de hoofdstad het geval zijn. (Bron: ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.