Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opvanghuizen voor mishandelde ouderen blijven open

De opvang voor mishandelde ouderen in Den Haag blijft open. De behoefte aan noodopvang blijkt groot te zijn. Theo Royers (Vilans) verwacht dat dergelijke 'safe houses' op termijn in heel Nederland zullen komen.
Opvanghuizen voor mishandelde ouderen blijven open

In september 2006 startte de gemeente Den Haag een proef om mishandelde 55-plussers op te vangen. Voor de mishandelde slachtoffers die tijdelijk hun eigen huis willen ontvluchten en nergens terechtkunnen, zijn enkele kamers beschikbaar op een geheime locatie in de regio.

Jaarverslag
De noodopvang ving in 2007 vijf mensen op waarvan twee langer dan een half jaar in een opvang zaten, zo blijkt uit het jaarverslag. In totaal kwamen in dat jaar bij het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld (ASHG) 65 meldingen van ouderenmishandeling binnen. Dat is bijna 10 procent van het totaal aantal meldingen.

Mishandeling
Psychische mishandeling komt het meest voor (dertig keer), gevolgd door financiële uitbuiting (zestien keer) en lichamelijke mishandeling (zestien keer). Van seksuele mishandeling was maar één melding en van verwaarlozing en het ontzeggen van rechten zeven. De dader is meestal directe familie.

Landelijk
Den Haag is de enige stad die in een opvang voor mishandelde ouderen voorziet. Theo Royers, beleidsmedewerker bij Vilans, het kenniscentrum ouderen, verwacht dat er veel meer safe houses voor ouderen komen. ‘Volgens schattingen heeft 5,6 procent van de 65-plussers met mishandeling te maken. Dat zijn al snel 100.000 ouderen’, zegt hij in het Nederlands Dagblad.

Navolging
De gemeente Rotterdam volgt het Haagse project met belangstelling. Als alle ervaringen met het project bekend zijn, besluit Rotterdam of er ook een Rotterdams safe house komt. Ook Amsterdam onderzoekt hoe de opvang van mishandelde senioren geregeld kan worden. (ANP/Nederlands Dagblad)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.