Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opvanghuizen voor daklozen in de knel

Opvanghuizen voor daklozen en verslaafden in middelgrote steden vrezen voor sluiting. Er dreigt een mindering op hun budget. De G27, een groep van 27 middelgrote gemeenten, willen 25 miljoen euro extra voor de opvang van verslaafden en daklozen.
Opvanghuizen voor daklozen in de knel

De G27 heeft donderdag een brief gestuurd aan staatssecretaris Jet Bussemaker van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Geld naar grote steden
Volgens de G27 wil de staatssecretaris geld voor maatschappelijke opvang bij hun weghalen en doorgeven aan de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Die vier hebben Bussemaker om extra geld gevraagd. De kleinere steden komen hierdoor ernstig in de knel.

Namens de G27 zegt de Zwolse wethouder Erik Dannenberg: ‘Als we een deel van ons budget moeten inleveren, gaan er opvanghuizen dicht en neemt de overlast weer toe. Veel steden hebben juist net flink geïnvesteerd in de opvang.’

Zwolle ook in problemen
De gemeente Zwolle dreigt dertig procent weg te raken, ongeveer 1,5 miljoen euro. ‘En dat terwijl we zelf al een derde deel uit eigen zak erbij moeten leggen. Bussemaker wil het extra geld wel aan de vier grote steden geven, maar om dat te kunnen betalen neemt ze een hap uit ons budget’, zegt Dannenberg.

‘Het gevolg is dat een groot aantal opvanglocaties hun deuren moeten sluiten. Veel mensen belanden daardoor weer op straat en krijgen niet meer de zorg die ze nu krijgen: een dak boven hun hoofd, een bed en een bord eten’, aldus de Zwolse wethouder. Staatssecretaris Bussemaker heeft gezegd de zaak opnieuw te bestuderen.

Bron: De Volkskrant

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.