Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opvang luidt noodklok over zwerfjongeren

De Federatie Opvang luidt de noodklok over het aantal minderjarige zwerfjongeren in Nederland. Volgens cijfers van de koepelorganisatie voor daklozenopvang is het aantal het afgelopen jaar met zeker enkele honderden toegenomen. Directeur Ineke Smidt heeft woensdag een bericht daarover in het Nederlands Dagblad bevestigd.
Opvang luidt noodklok over zwerfjongeren

In totaal telt Nederland nu zeker zesduizend zwerfjongeren. De toeloop is zo groot dat opvangcentra wachtlijsten moeten hanteren. Maar hoeveel tieners er daadwerkelijk op straat leven, is niet bekend. ‘Dit zijn alleen de zwerfjongeren die zich bij ons hebben gemeld’, legt ze uit. ‘Dit is het topje van de ijsberg.’
Minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) heeft eerder dit jaar toegezegd een plan van aanpak voor de zwerfjongeren te gaan maken. De federatie signaleert nog weinig voortvarendheid bij de bewindsman.

Zwanger

Volgens Smidt is er niet één oorzaak te noemen waardoor het aantal zwerfjongeren toeneemt. ‘Het is een maatschappelijke trend die wordt gevoed door diverse aspecten’, legt ze uit. Tieners worden uit huis gezet als ze zwanger raken, omdat ze onhandelbaar zijn of omdat ze zich niet wensen te voegen naar het ouderlijk gezag. Ook kiezen tieners er de laatste jaren zelf sneller voor alleen te gaan wonen en verkijken ze zich op de consequenties die dat heeft.

Vangnet

De meeste jongeren die de Federatie Opvang registreert, hebben al aan jaar lang gezworven en een beroep gedaan op familieleden of vrienden. ‘Het sociale vangnet voor die groep functioneert in zijn geheel niet’, constateert Smidt. Zij beklemtoont dat de zwerfjongeren niet van één etnische achtergrond zijn. ‘Dit overkomt tieners van alle afkomsten.’

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/Foto: Klausi pixelio

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.