Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opvallend project voor daklozen succesvol van start

Het Amsterdamse daklozenproject Discus draait een jaar. Hierin krijgen daklozen eerst een woning, voordat zij zich laten behandelen voor hun verslaving of psychiatrische problemen. Voorwaarde is om geen overlast te veroorzaken en tijdig huur te betalen. Het project is bijzonder succesvol en wordt uitgebreid.
Opvallend project voor daklozen succesvol van start

Aan het project namen 38 daklozen deel. De eerste resultaten van een jaar Discus zijn nog beter dan aanvankelijk werd gedacht: de leefsituatie van dertig personen stabiel. Zij leiden een normaal leven, hebben een baan en opnieuw de verantwoordelijkheid voor kinderen.


Convenant

Opvangorganisatie HVO-Querido, instelling voor verslavingszorg Jellinek Centrum en woningcorporatie Alliantie breiden het project nu uit en willen de proef een structureel karakter geven. Hiervoor tekenen zij vandaag een convenant met Marijke Vos, de Amsterdamse wethouder van Zorg. 
  
Voorbeeldproject
Discus is geïnspireerd op ervaringen in New York. Daklozen van de ‘zwaarste categorie’ worden er geholpen aan een woning. Ze hoeven zich niet eerst laten behandelen voor hun verslaving of psychiatrische ziekte. Alles is erop gericht dat cliënten zo zelfstandig mogelijk wonen. Na dertien jaar hebben 600 bewoners in New York onderdak gekregen. 
  
Toekomstplan
D
ak- en thuislozen met zowel psychiatrische als verslavingsproblemen die al meer dan vijf jaar op straat leven vormen de doelgroep van Discus. Dit jaar hebben 38 cliënten onderdak gekregen via Discus. Het streven in 2008 is dat er zeventig daklozen een eigen huis hebben, in 2009 honderd. ‘Wie woont, wordt weer onderdeel van de maatschappij’, is de motivatie van Wessel de Vries, teamleider van Discus. ‘Bewoners krijgen met dit project de kans om vanuit een uitzichtloze situatie een nieuwe start in hun leven te maken.’

Maatschappelijke belangen
De goede resultaten van het project zijn van maatschappelijk belang: de aanpak vermindert het aantal daklozen op straat en vergroot daarmee de leefbaarheid in de stad. Daarnaast hebben deze mensen nu minder zorg nodig. Ook daalt het aantal kleine criminaliteitsmisdrijven en de belasting van het politieapparaat. Aanvullend onderzoek moet nog uitwijzen hoe groot die materiële besparing is. 
  
Praktische hulp
Bewoners betalen maandelijks gemiddeld 230 euro aan eigen bijdrage. Discus helpt bij praktische zaken zoals het aanvragen van een uitkering of huursubsidie. De woningen worden gestoffeerd en eenvoudig gemeubileerd opgeleverd. De Alliantie levert de woningen.

Bron: HVO Querido

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.