Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Oppositie wil kabinetsplannen stilleggen

Nu premier Mark Rutte het ontslag van zijn kabinet heeft aangeboden, willen partijen in de Tweede Kamer de kabinetsplannen stilleggen. Het is niet de gewoonte dat een demissionair kabinet beslist over gevoelige onderwerpen. Een eerste inventarisatie wijst maandag uit dat nog niet alle fracties een kant en klaar lijstje met onderwerpen hebben.
Oppositie wil kabinetsplannen stilleggen

Wel is duidelijk dat PvdA, GroenLinks en ChristenUnie de nieuwe Wet werken naar vermogen controversieel willen verklaren. Met deze wet wil staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) op termijn 1,8 miljard euro besparen op de bijstand, sociale werkplaatsen en Wajong voor jongehandicapten door meer werklozen met een beperking meer aan het werk te helpen.

Vakcentrales
Ook Vakcentrales FNV, CNV en MHP willen dat ‘pijnlijke kabinetsplannen’ als de bijstand, sociale werkplaatsen, de Ziektewet en bezuinigingen op passend onderwijs in de koelkast worden gezet. ‘Nu premier Mark Rutte het ontslag van zijn kabinet heeft aangeboden, moet een pas op de plaats worden gemaakt bij plannen die zo veel mensen raken’, aldus FNV-voorzitter Agnes Jongerius.

Bezuinigingen
Als het aan PvdA-fractieleider Diederik Samsom ligt, worden verder in elk geval de bezuinigingen op de sociale werkvoorziening en het passend onderwijs stilgelegd, net als de eigen bijdrage voor de geestelijke gezondheidszorg.

Stemmen
Over de Wet werken naar vermogen, de bankenbelasting en het statiegeld op plastic flessen zou dinsdag worden gestemd. Die stemmingen zijn vanwege de politieke verwikkelingen verschoven naar donderdag. In de Eerste Kamer is maandag besloten het voor dinsdag geplande cultuurdebat van de agenda te halen. Het debat over de wet werk en inkomen gaat wel gewoon door.

Winstuitkeringen
De SP moet het er dinsdag in de fractie nog over hebben, maar twitterde al wel dat het -net als de ChristenUnie- af wil van het voorstel van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) om winstuitkeringen in ziekenhuizen toe te staan. D66 wil het voorgestelde verbod op twee paspoorten en de verhoging van het griffierecht schrappen. Ook PvdA en ChristenUnie willen dit onderwerp controversieel verklaren. De ChristenUnie wil onder meer niet verder met het plan om de basisbeurs tijdens de masterstudie af te schaffen, de striktere regels voor gezinshereniging.

Bron: ANP/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.