Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opnieuw misbruik op Drentse zorgboerderij

Na de Zembla-uitzending over misstanden op de Drentse zorgboerderij Diogenes is er opnieuw een melding binnengekomen van misbruik van een verstandelijk gehandicapt kind. Dat laat Zorgbelang Drenthe weten. De organisatie verwacht dat er nog meer meldingen binnenkomen naar aanleiding van de tv-reportage.
Opnieuw misbruik op Drentse zorgboerderij

De Zembla-uitzending van zondag 14 maart ging over amateurisme in de zorg. Iedereen kan zonder een diploma een zorgboerderij beginnen, zo stellen de documentairemakers. Eenmaal gestart, houdt geen enkele instantie systematisch toezicht of de mensen goede zorg krijgen. Op sommige zorgboerderijen loopt het daarom helemaal uit de hand. Verstandelijk gehandicapten opsluiten, lijfstraffen toedienen en intimideren. Volgens de makers is dit het regime op een aantal zorgboerderijen in Nederland

Medicijnen

Oud-medewerkers vertellen in de reportage dat er veel geld, bedoeld voor individuele begeleiding, binnenkomt maar dat de gehandicapten deze zorg niet krijgen. De 23-jarige verstandelijk beperkte Carolien bleek buiten medeweten van haar ouders om extra medicijnen te krijgen.

Geen toezicht
Reguliere zorgverleners verwijzen vaak door naar deze particuliere woongroepen. Maar de Inspectie voor de Gezondheidszorg beschikt niet over een volledig overzicht, daarom kan zij geen toezicht houden op deze initiatieven. De Inspectie heeft naar aanleiding van aanhoudende klachten over Diogenes deze week een rapport uitgebracht. Ze gaat ervan uit dat de Raad van Commissarissen van Diogenes orde op zaken stelt.

Bekijk hier de aflevering van Zembla ‘Handel in gehandicapten’ :

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: Zembla/Foto: ANP/Lex van Lieshout

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.