Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Opinie: ‘Zet vrijwillige coach in om vrijwilligers te behouden’

Vrijwilligers in zorg en welzijn worden steeds belangrijker om het werk van betaalde krachten te verlichten, maar door bezuinigingen wordt er vaak gekort op de uren van de coördinator die ze begeleidt. Gevolg: de vrijwilliger krijgt onvoldoende begeleiding, wordt overbelast en voelt zich niet gewaardeerd. En dus haken vrijwilligers af, terwijl organisaties ze juist zo hard nodig hebben. Drs. Eveline Bogaard pleit daarom voor de vrijwillige coach.
Opinie: ‘Zet vrijwillige coach in om vrijwilligers te behouden’

-OPINIE- Vrijwillige coaches zijn veelal hoogopgeleide vrijwilligers die tijdrovende taken van de coördinator kunnen overnemen. Zij geven de vrijwilligers die met cliënten werken de aandacht en begeleiding die ze nodig hebben en ze houden de vrijwilligerscoördinator op de hoogte. Zo wordt de coördinator ontlast en houdt de organisatie door de goede begeleiding zijn vrijwilligers vast. Alleen maar winst, zou je zeggen, maar werkt het in de praktijk echt zo?

Mantelzorg
Ik begeleid en train sinds 2006 organisaties in het werken met vrijwillige coaches en zie dat de ondersteuning die zij bieden veel kwaliteit oplevert. Vrijwilligers voelen zich meer gewaardeerd en meer verbonden met de organisatie waar ze voor werken. De vrijwillige coach kan ingezet worden bij uiteenlopende organisaties in zorg en welzijn, of het nu gaat om een verpleeghuis, een woonvorm voor mensen met een beperking of een organisatie die mantelzorgers begeleidt. De organisatie bepaalt zelf welke taken de coaches krijgen. Dit kan variëren van luisterend oor tot het koppelen van vrijwilligers aan cliënten.

Allergisch
Toch is niet iedereen in eerste instantie enthousiast. Zo roept de term ‘coach’ bij sommige vrijwilligers een ‘allergische reactie’ op, vooral bij mensen die al jaren vrijwilliger zijn en niet zo nodig gecoached hoeven te worden. Een andere reactie is die van de betaalde coördinatoren die bang zijn dat ze geen contact meer zullen hebben met de vrijwilligers en dat het saaie werk voor hen overblijft. Dit is echter geen onoverkomelijk obstakel. De term ‘vrijwillige coach’ is makkelijk te vervangen door een meer neutrale titel zoals ‘contactvrijwilliger’ en de verdeling van de taken tussen coördinator en vrijwillige coaches is een kwestie van goede afspraken maken. In de tweedaagse training kan hier dan ook ruime aandacht aan besteedt worden, evenals aan de communicatie tussen coach, vrijwilligers en coördinator.

Taken
Welke taken de coach krijgt hangt natuurlijk ook af van het soort vrijwilliger dat hij begeleidt. Organisaties krijgen namelijk steeds meer te maken met andere groepen vrijwilligers dan de traditionele: scholieren met maatschappelijke stages, re-integranten, allochtonen die Nederlands willen leren, ex-gedetineerden. Een tendens die ik veel zie is dat mensen met een beperking of chronische ziekte zich aanmelden als vrijwilliger. Deze zogenaamde ‘geleide vrijwilligers’ hebben vaak extra begeleiding nodig. Ook hierin kunnen de vrijwillige coaches een belangrijke rol spelen.  

De toekomst
Het einde van de bezuinigingen is nog niet in zicht en door de vergrijzing zal de sector de komende decennia flink blijven groeien. De krapte op de arbeidsmarkt zal toenemen en de taken van vrijwilligers in zorg en welzijn breiden zich steeds meer uit. Een goede begeleiding van deze groep is dus van groot belang voor organisaties en cliënten. De vrijwillige coach kan hierbij een uitkomst zijn.  

Eveline Bogaard is gespecialiseerd op het gebied van interactievaardigheden, attitudevorming, coaching en advies. Klik hier voor een toolkit over het werken met vrijwillige coaches

Bron: ANP-Photo

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Mooi al die vrijwilligers en hun vrijwillige coaches. Maar waar eten zij hun brood van? Moeten we niet eens naar een financiele herwaardering van activiteiten? Vrijwilligerswerk is minstens zo waardevol als ‘bestuurswerk’. Het laatste wordt als ‘bijbaantje met hoofdwerk” wel financieel gewaardeerd, de vrijwilliger mag het ‘bijbaantje met liefdewerk’ beloond zien als ‘liefdewerk, oud papier’. Dat klopt niet. En daar raak je dan weer overbelast van.
    Op naar een basisinkomen en herwaardering van ‘liefdewerk’!
    Vriendelijke groet

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.