Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ook Nijmegen gaat door met gescheiden inburgering

Na de gemeente Utrecht, heeft ook Nijmegen aangegeven de gescheiden inburgeringsklassen te houden. Wethouder Lenie Scholten (GroenLinks) zegt in dagblad Trouw dat ze het ‘belachelijk’ zou vinden als minister Van der Laan daarom de subsidie zou stopzetten.
Ook Nijmegen gaat door met gescheiden inburgering

Wethouder Scholten (Nijmegen) vermoedt in Trouw dat Van der Laan onder druk van de PVV dit signaal afgeeft. ‘Wat wil Van der Laan nou: een politiek statement maken of vrouwen helpen met integreren?’ Kamerlid Sietse Fritsma (PVV) beschuldigde Van der Laan ervan ‘sekseapartheid te faciliteren’ toen hij bij zijn aantreden niet koste wat het kost wilde vasthouden aan de gescheiden klassen, aldus het dagblad.

Vrijheid
Wethouder Marka Spit (PvdA) van de gemeente Utrecht zei eerder al in een interview met de Volkskrant dat vrouwelijke inburgeraars de vrijheid moeten houden om te kiezen voor een klas met alleen vrouwen. ‘Ik houd niet van verbieden. Ons beleid is om zoveel mogelijk mensen Nederlands te leren en kennis te laten maken met de Nederlandse samenleving. Elke drempel leidt tot minder instroom’, aldus de Utrechtse wethouder in de Volkskrant.

Strikte voorwaarden
Aparte klassen zijn wat Van der Laan betreft in strijd met de Nederlandse grondwaarde dat mannen en vrouwen gelijk zijn. De minister zei half juni nog onder strikte voorwaarden toe te staan dat inburgerende vrouwen apart van mannen les krijgen. Hij ging ervan uit dat een klein deel van de vrouwen anders niet de lessen gaan volgen.

Eens
Begin juli stuurde de minister een brief naar de Tweede Kamer. Hij wil dat er vanaf begin volgend jaar geen nieuwe gescheiden inburgeringscursussen meer worden aangeboden door gemeenten. Uit onderzoek van zijn ministerie blijkt dat 85 procent van de gemeenten het met hem eens is.

Lucht klaren
De minister van Integratie doet op dit moment onderzoek naar gemeenten die de gescheiden groepen willen behouden. RTV Utrecht meldt dat Van der Laan vandaag in een telefoongesprek met wethouder Marka Spit de lucht wil klaren.

Lees ook: Steun de emancipatie van migrantenvrouwen (Blog Sadet Karabulut)

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hieraanmelden.

Bron: Trouw/Volkskrant Foto: ANP/Robin Utrecht

1 REACTIE

  1. Mannen en vrouwen zijn gelijk volgens de Nederlandse grondwaarde. Maar de ene toch meer dan de andere…. Zeker in andere culturen. Door voorbij te gaan aan de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in andere culturen worden deze vrouwen buitengesloten. En worden hiermee nog ongelijker dan ze eerst waren. Over doelen voorbijschieten gesproken….!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.