Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ook homo’s kunnen pleegouder zijn

Jaarlijks wonen 25.000 kinderen bij pleegouders. Maar 66 procent van de Nederlanders denkt zelf niet in aanmerking te komen voor het pleegouderschap. Terwijl iedereen van 21 en ouder zich kan aanmelden. Daarom start het ministerie van VWS de campagne ‘Ontdek de pleegouder in jezelf’.
Ook homo’s kunnen pleegouder zijn

Een pleeggezin is het beste alternatief voor kinderen die niet bij hun eigen ouders kunnen opgroeien. Jaarlijks wonen zo’n 25.000 kinderen voor kortere of langere tijd bij pleegouders. Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van VWS: ‘Niet alleen standaardgezinnen komen in aanmerking. Ook gezinnen met twee vaders of twee moeders, alleenstaanden, ouderen, mensen met weinig geld, mensen die zelf geen kinderen hebben, noem het maar op.’

21 Jaar
Samen met Pleegzorg Nederland begint het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de campagne ‘Ontdek de pleegouder in jezelf’. Iedereen van 21 jaar en ouder die een kind structuur, warmte en veiligheid kan bieden, kan pleegouder worden. Over de mogelijkheden pleegouder te zijn bestaan nogal wat misverstanden. Uit een onderzoek in februari 2011 blijkt dat die misverstanden ertoe leiden dat 78 procent zelden of nooit heeft gedacht over pleegouderschap.

Alleenstaanden
Uit het onderzoek blijkt dat bijvoorbeeld 26 procent van de ondervraagde Nederlanders denkt dat alleenstaanden geen pleegouder kunnen zijn. Van de alleenstaanden denkt 44 procent niet in aanmerking te kunnen komen. 43 Procent van de respondenten denkt dat je ervaring moet hebben met eigen kinderen. 37 Procent denkt dat 55-plussers niet in aanmerking komen.

Drukke baan
Volgens minister Marlies Veldhuijzen van Zanten kan je zelfs met een drukke baan pleegouder worden: ‘bijvoorbeeld een weekend per maand of tijdens vakanties. Door een klein stukje van jezelf te geven, kun je een kind enorm helpen. Met betrokkenheid en geborgenheid laat je een kind voelen dat het er toe doet in onze samenleving.’

Traject
Aspirant pleegouders moeten een uitgebreide screening doorlopen waaronder een verklaring van geen bezwaar van de Raad van de Kinderbescherming. Het voorbereidingstraject voor pleegouders duurt zes tot negen maanden. Pleegouders krijgen begeleiding en ontvangen een vergoeding die uitgaat van de kosten die de zorg voor een kind met zich meebrengt.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: regering.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.