Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ontslag om slecht Nederlands geweigerd

De Eindhovense welzijnsinstelling Lumens mag een 50-jarige gezinscoach van Turkse afkomst niet ontslaan omdat ze de Nederlandse taal niet voldoende beheerst.
Ontslag om slecht Nederlands geweigerd

De kantonrechter in Eindhoven heeft geoordeeld dat Lumens als goed werkgever had moeten zorgen voor de juiste begeleiding en ondersteuning van de vrouw toen de eisen voor haar functioneren veranderden.

Buurtmoeder
De vrouw kwam bijna twintig jaar geleden als buurtmoeder in dienst bij de voorganger van Lumens. Door maatschappelijke ontwikkelingen is haar functie de afgelopen jaren veranderd tot contactmedewerker. Ze kreeg te maken met meerdere nationaliteiten waardoor beheersing van het Nederlands nodig is.

Verslagen
Advocaat Marco Swart zegt dat de vrouw niet weerspreekt dat haar mondelinge Nederlands minder dan gemiddeld is en dat ze slecht verslagen kan schrijven. De raadsman kan niet beoordelen of de uitspraak bijzonder is, maar komt in zijn praktijk zelden ontslagzaken tegen die over taaleisen gaan.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP foto: ANP Koen Suyk

1 REACTIE

  1. Het probleem is dat het al 20 jaar is toe gestaan, men had al eerder moeten eisen dat ze een goede taalcursus starte, maar je kunt natuurlijk de hulpverlening niet goed doen als je de taal en de nederlandse waarden en normen niet of slecht weet.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.