Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onnodig in een ggz-instelling

Mensen met psychische problemen kunnen niet de hulp krijgen die ze nodig hebben. Daarom belanden ze onnodig in een zorginstelling of blijven ze daar te lang. Dit blijkt uit het conceptrapport 'Medisch noodzakelijk verblijf in de geneeskundige ggz' van het Zorginstituut Nederland.

‘Verblijf in een instelling is een ingrijpende gebeurtenis voor mensen met een psychische stoornis en voor de mensen in hun omgeving. Het is dan ook van belang dat iemand pas opgenomen wordt, wanneer dit noodzakelijk is. Voorkomen moet worden dat cliënten onnodig of te lang worden opgenomen en hospitaliseren. ’ Dat zegt Zorginstituut Nederland op haar website. Uit het conceptrapport blijkt nu echter dat duizenden mensen die in principe voldoende hebben aan ambulante zorg, in een ggz-instelling verblijven. Ze kunnen verder nergens terecht omdat er bijvoorbeeld te weinig mogelijkheden zijn voor beschermd wonen of omdat er geen betaalbare huisvesting voor handen is.

Ambulante zorg

Het is de bedoeling dat er in ggz-instellingen minder bedden komen. Daardoor moet er meer plaats vrijkomen voor ambulante zorg. Deze verandering gaat echter niet snel genoeg, waardoor er nu te weinig mogelijkheden zijn om mensen ambulant te behandelen.

De ambulante ggz moet flink worden uitgebreid. Helaas worden ggz-bedden wel afgebouwd, maar komt er nauwelijks intensieve ambulante ggz zorg bij. Dat moet anders, vindt de expertgroep van het Trimbos-instituut.

Het definitieve rapport wordt in juni gepubliceerd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.