Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek naar mishandeling tijdens Koranles

De GGD in Den Haag heeft de politie en het Openbaar Ministerie (OM) gevraagd onderzoek te doen naar mogelijke kindermishandeling tijdens Koranlessen bij enkele moskeeën in de stad. Dat maakte de gemeente Den Haag dinsdag bekend.
Onderzoek naar mishandeling tijdens Koranles

De Haagse gemeenteraad riep het college in april in een motie op onderzoek te doen naar verhalen over het slaan van kinderen tijdens Koranlessen. Daarbij zijn zoveel signalen van kindermishandeling geregistreerd dat er volgens de Jeugdgezondheidszorg (JGZ), die deel uitmaakt van de GGD, sprake is van een patroon.

Dader
JGZ concludeert dat, omdat het aantal signalen (49) tijdens de onderzochte periode vrijwel gelijk is aan het aantal aanwijzingen van mishandeling in de gezinssituatie (52). Dat terwijl doorgaans in 93 procent van de gevallen van kindermishandeling de dader een ouder of andere directe opvoeder is. In totaal zijn ruim 4600 dossiers onderzocht.

Gesprek

De helft van de signalen van kindermishandeling had betrekking op lessen die werden gegeven onder verantwoordelijkheid van de El Islam-moskee. Burgemeester Jozias van Aartsen en wethouder Sander Dekker (Onderwijs, Jeugd en Sport) hebben maandag een ‘indringend gesprek’ gehad met het bestuur van die moskee.

Onacceptabel
Het moskeebestuur is het met de gemeente eens dat kindermishandeling onacceptabel is en heeft alle medewerking en openheid toegezegd. De moskee heeft ook beloofd meer toezicht te houden op Koranlessen en bij concrete aanwijzingen van geweld tegen kinderen direct in te zullen grijpen.

Aangifte
De komende tijd wil het college met meer moskeebesturen gaan praten. Verder proberen hulpverleners van de JGZ ouders over te streep te trekken om aangifte te doen als zij vermoeden dat hun kind wordt geslagen. In de tot dusver ontdekte gevallen was geen van de ouders daartoe bereid.

Ernstig
De toezeggingen van de El Islam-moskee gaan de SP in Den Haag niet ver genoeg. De partij wil een strafrechtelijk onderzoek naar het handelen van het bestuur ‘Ik kan me niet voorstellen dat mensen uit het bestuur niet wisten dat kinderen in deze moskee zo ernstig mishandeld werden’, aldus SP-raadslid Hiek van Driel.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/Foto: ANP/Robin Utrecht

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.