Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Onderzoek naar gebruik isoleercel

Er komt een onafhankelijk onderzoek naar het gebruik van de isoleercel in psychiatrische inrichtingen. Het moet duidelijk worden wanneer instellingen tot separatie van patiënten overgaan en of ze dit melden aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).
Onderzoek naar gebruik isoleercel

Ook moet het onderzoek meer inzicht geven in het aantal gevallen van separatie en hoe lang dit dan duurt. Dat schrijft minister Ab Klink (Volksgezondheid) dinsdag aan de Tweede Kamer. Die had om een onderzoek naar dwangmaatregelen in de psychiatrie gevraagd na berichten dat de afgelopen vijf jaar 151 mensen langer dan een jaar in een isoleercel of in afzondering op de eigen kamer hadden gezeten.

Vertekend
De minister had al aangegeven dat deze cijfers een vertekend beeld kunnen geven. Volgens gegevens die de inspectie opvroeg bij de instellingen blijkt nu dat per april vijf patiënten langer dan drie maanden continu in afzondering of separatie zitten.

Halvering
De IGZ zal verder gaan met het onderzoek van psychiatrische instellingen en kijken of ze wel hun best doen dwangmaatregelen terug te dringen. Klink zal de klinieken voorhouden dat halvering van het aantal separaties een mooi streven is. Aan het eind van dit jaar wil de inspectie van iedere patiënt die in een isoleercel verdween weten waarvoor dat nodig was en of dat niet anders kon.

Lees ook: Inspectie: Separatie aantallen NOVA niet zuiver’

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/Foto: ANP/Lex van Lieshout

1 REACTIE

  1. het aan de instellingen vragen of ze gesepareerd hebben,of het wel echt nodig was en waarom??!!!!!?heilloos! ggz instellingen frauderen en liegen wat af!het word tijd dat de ggz zoals die nu is,afgebroken word!al die getraumatiseerde mensen door die zogenaamde ggz!!!!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.