Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rotterdam begint proef tegen uithuwelijking

Rotterdam begint een proef om uithuwelijking van meisjes in hun land van herkomst te voorkomen en jonge, uitgehuwelijkte vrouwen op te sporen. Leerlingen kunnen op school een verklaring tekenen waarin zij zich tegen een uithuwelijking verzetten.
Rotterdam begint proef tegen uithuwelijking

Als blijkt dat een leerling na de vakantie niet terugkeert, kan de school de politie inschakelen. Deze verklaring moet de juridische basis vormen om het gedwongen verblijf in een ander land aan te vechten. Dat schrijft PvdA-wethouder Jantine Kriens (Volksgezondheid) woensdag in een brief aan de gemeenteraad. Met de methode worden in Groot-Brittannië goede resultaten geboekt, aldus Kriens.

Meldpunt

Naast de verklaring gaat het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld fungeren als regionaal meldpunt. Bovendien lanceert de wethouder een campagne om meer leerlingen meer informatie te geven over uithuwelijking, eergerelateerd geweld en achterlating. Onderwijzers krijgen een training om signalen te leren herkennen.

Schoolbank

Volgens Kriens zijn gedwongen huwelijken een relatief onbekend terrein. Jaarlijks blijken na de zomervakantie tieners van veelal Marokkaanse, Turkse en Pakistaanse afkomst niet terug te keren naar Nederland. De school is vaak een van de eerste instanties waar hun afwezigheid opvalt door de lege plaats in de schoolbank.

Kriens begint de proef overigens na overleg met minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) en Eberhart van der Laan (Integratie) en rapporteert welke middelen succesvol zijn.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/Foto: ANP/Olaf Kraak

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.