Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ombudsman: Minister voor jeugd moet blijven

De formateur van het volgende kabinet moet ervoor zorgen dat de taak van de huidige minister van Jeugd en Gezin behouden blijft. En dan met versterkte bevoegdheden. Dat zegt de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer in een interview dat het Nederlands Dagblad woensdag publiceerde.
Ombudsman: Minister voor jeugd moet blijven

‘Gegeven het feit dat de jeugdzorg zo geweldig gefragmenteerd is en ook daadwerkelijk niet goed functioneert, moet er een kracht zijn die de partijen bij elkaar brengt. Coördinatie van de jeugdzorgmachinerie is heel wezenlijk. En de programmaminister van Jeugd en Gezin was in elk geval op weg om dat beetje bij beetje voor elkaar te krijgen’, aldus de ombudsman in het Nederlands Dagblad.

Speelveld
Minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin heeft de afgelopen jaren ‘voor het eerst een gemeenschappelijk speelveld’ gecreëerd, aldus Brenninkmeijer. ‘Dat is een belangrijke en noodzakelijke ontwikkeling.’

Bevoegdheid
Probleem is volgens de ombudsman dat Rouvoet niet de benodigde bevoegdheid had om echt in te grijpen in lopende processen. ‘De minister van Jeugd en Gezin gaat over dingen waar hij niet over gaat. De provincies claimen dat ze hun eigen taken en bevoegdheden hebben en de minister mag zich daar niet mee bemoeien. Het enige dat Rouvoet kon doen was de provincies en jeugdzorg nóg meer geld geven om zo iets te zeggen te krijgen. Zo werkt het mechanisme, en dat zou niet zo moeten werken.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: ANP/Foto: ANP/Valerie Kuypers

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.