Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa: overgangsregeling dagbesteding lichamelijk gehandicapten

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft een overgangsregeling vastgesteld ten behoeve van dagbesteding voor Lichamelijk Gehandicapten (LG). De regeling biedt zorgaanbieders een extra jaar – 2010 – om de overgang naar lagere extramurale LG-dagbestedingtarieven te organiseren.
NZa: overgangsregeling dagbesteding lichamelijk gehandicapten

Met de harmonisatie dit jaar van de tarieven voor dagbesteding voor lichamelijk gehandicapten zijn de gelden voor extramurale vormen van dagbesteding gedaald. Zorgaanbieders, zo was de redenering, maken in de praktijk immers geen onderscheid tussen cliënten die thuis wonen of in een instelling. Bovendien kunnen cliënten met indicatie voor een zorgzwaartepakket (ZZP) met een voucher dagbesteding naar eigen keuze inkopen. Daarmee is deze niet meer afhankelijk van de instelling waar hij woont, aldus de NZa.

Productieafspraken
Voor de overgangsregeling is 12 miljoen euro beschikbaar. Met behulp van de regeling kan een zorgkantoor met zorgaanbieders afspraken maken over één bedrag ineens (lumpsum) voor dagbesteding voor thuiswonende lichamelijk gehandicapten. De hoogte van het bedrag wordt bepaald aan de hand van de productieafspraken tussen zorgkantoren en zorgaanbieders in november 2010. De NZa heeft voor dat moment gekozen, omdat dan de meest accurate gegevens over 2010 beschikbaar komen. De overgangsregeling is eenjarig en loopt van 1 januari tot en met 31 december 2010.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: NZa. foto: Koen Suyk/ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.