Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NVVE grootste levenseindevereniging ter wereld

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) Heeft in de Week van de Euthanasie (6 t/m 12 februari) 1000 nieuwe leden geworven. De NVVE is met 131.000 leden de grootste vereniging voor een zelfgewild levenseinde in de wereld.
NVVE grootste levenseindevereniging ter wereld

Jarenlang was de Japanse Right-to-Die-vereniging de grootste. Sinds een paar jaar voert de NVVE actief campagne om de keuzes rondom het levenseinde voor iedereen duidelijk én mogelijk te maken. ‘Ook is er een nieuwe generatie ouderen ontstaan die gewend is zelf de regie te voeren’, zo verklaart de vereniging het gemiddelde van 60 aanmeldingen per dag. ‘Daarbij is het nadenken en spreken over het levenseinde minder een taboe geworden.’

Wilsverklaring
De NVVE heeft in de Week van de Euthanasie aandacht besteed  aan de wilsverklaring. In de wilsverklaringen staan de wensen omtrent het levenseinde vastgelegd. Dat kan een euthanasieverzoek, een behandelverbod of een volmacht zijn.  ‘Veel van onze leden bestellen de wilsverklaring, maar leggen deze vervolgens oningevuld in een la. Of ze vullen het wel in, maar bespreken die niet met hun huisarts.’ Tijdens een grote wilsverklaringen-estafette werden door het hele land bijeenkomsten gehouden waar medewerkers van de NVVE voorlichting geven over wilsverklaringen.
Euthanasiewet
De vereniging wil een waardig sterven voor iedereen bereikbaar maken. Ze stelt dat de hulp bij het zelfgewilde levenseinde  in hoge mate afhankelijk is van de bereidheid van artsen om de gevraagde hulp te verlenen. De ruimte die de euthanasiewet  biedt, wordt door artsen nog onvolledig gebruikt, stelt de NVVE.  ‘Artsen zijn vaak onvoldoende op de hoogte van de ruimte die de wet biedt en blijven doorgaans op veilige afstand van de grenzen van de wet.’ Het gevolg hiervan is dat mensen zich soms gedwongen zien om op een vaak gruwelijke wijze de dood in eigen hand te nemen.

Bron: NVVE/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.