Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NU’91 begint campagne tegen seksuele intimidatie

Hier trek ik mijn grens! Onder dat motto start NU’91 een campagne om verpleegkundigen en verzorgenden te wapenen tegen seksuele verzoeken van patiënten.
NU’91 begint campagne tegen seksuele intimidatie

Seksuele handelingen kunnen nooit onderdeel zijn van het takenpakket van verzorgenden en verpleegkundigen, stelt de beroepsvereniging NU’91. ‘De vraag op zich kan gezien worden als seksuele intimidatie. Een cliënt kan de zorgverlener wel vragen om samen te zoeken naar een oplossing voor seksuele activiteiten, bijvoorbeeld hulp via een escortbureau,’ aldus de beroepsorganisatie.

Verzoek
Deze week maakte een 24-jarige studente hbo-v melding van een PGB-cliënt, die haar vroeg hem seksueel te bevredigen. De verzorgenden, met wie de studente meeliep, gaven aan dat zij een dergelijk verzoek inwilligden en zagen het als onderdeel van hun zorgtaak. De geschrokken studente meldde haar ervaringen bij de politie, het bemiddelingsbureau en bij NU’91. De laatste start vandaag met de campagne “Hier trek ik mijn grens”.

Justitie
Volgens NU’91 is de idee bij veel zorgmedewerkers, dat iedere cliënt vrij is om te vragen wat hij/zij wil, onjuist. ‘Het verzoek om als onderdeel van de zorg aan de cliënt – vergoed uit de sociale verzekering – een seksuele handeling te verrichten is ontoelaatbaar.’ De beroepsorganisatie wil dit onderwerp bij justitie aanhangig maken.

Bespreekbaar
De campagne die NU’91 vandaag begint, moet duidelijk maken dat verpleegkundigen en verzorgden hun grens kunnen en moeten trekken; ‘Maak het bespreekbaar met collega’s. Het melden van dit soort incidenten is belangrijk. Dan kan er actie ondernomen worden.’
Ervaringen kunnen gemeld worden via de NU’91 campagnesite www.hiertrekikmijngrens.nl

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: Nu 91 / foto: Stockexchange

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.