Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nog steeds kinderen in particuliere opvang

Jeugdzorg heeft dit najaar 113 kinderen ondergebracht bij particuliere instellingen, terwijl dat niet is toegestaan. Dat meldt de Volkskrant naar aanleiding van een inventarisatie van het Interprovinciaal Overleg (IPO).
Nog steeds kinderen in particuliere opvang

Het IPO deed de inventarisatie na twee incidenten bij de particuliere instellingen Back to Basics en Stichting Kind. Daar bleek het afgelopen zomer een wantoestand met kinderen die wegliepen en personeel dat niet geschoold was, aldus de krant.

Acuut
In principe mogen Bureaus Jeugdzorg alleen kinderen plaatsen bij zorginstellingen die worden gefinancierd door de provincie of de zorgverzekeraar. De Inspectie is namelijk niet bevoegd om particuliere instituten te controleren, waardoor de kwaliteit van de zorg niet gegarandeerd wordt. In de praktijk is er in de reguliere opvang soms geen plek voor een kind dat acuut uit huis moet worden geplaatst, waardoor gezinsvoogden zich soms tot particuliere instellingen wenden.

Verantwoordelijkheid
Van de 113 kinderen zijn inmiddels 66 overgeplaatst naar een reguliere instelling. Het IPO geeft aan dat sommige provincies menen dat er wel voldoende zicht is op de kwaliteit bij de particuliere opvang. Daar houden de gezinsvoogden de kinderen in de gaten. Het IPO is stellig: Het mag niet. Bovendien mag je zo’n zware verantwoordelijkheid niet bij de gezinsvoogd neerleggen, aldus het IPO in de krant. Het Interprovinciaal Overleg geeft aan actie te ondernemen en minister Rouvoet vragen het takenpakket van de inspectie uit te breiden.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: De Volkskrant/Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.