Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nog niet overal adequaat hulpaanbod GHB- en gameverslaving

Internetverslaving en GHBverslaving zijn de twee nieuwe soorten verslaving die de laatste jaren de kop op hebben gestoken in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van het IVO in opdracht van VWS. Hoewel deze nieuwe verslaafden wel bij de reguliere hulpverlening terecht kunnen, hebben nog slechts enkele instellingen een adequaat hulpaanbod.
Nog niet overal adequaat hulpaanbod GHB- en gameverslaving

Door Alexandra Sweers – In vergelijking met alcoholmisbruik en opiaatgebruik is het aantal internet- en GHBverslaafden nog gering. De onderzoekers verwachten echter dat het om ‘substantiële vormen van verslaving’ gaat die ‘niet van tijdelijke aard zijn’. Uit het onderzoek blijkt dat de verslavingszorginstellingen bereid en in staat zijn een hulpaanbod op te zetten voor deze nieuwe verslavingen.

Richtlijnen
In de praktijk komt internetverslaving vooral voor als gaming en online pornografie. De verslavingszorg heeft al enkele jaren te maken met problemen die voortkomen uit het veelvuldig gamen. Volgens het onderzoek nemen deze aantallen langzaam toe. Gamers kunnen bij de zorginstellingen wel terecht voor hulp, maar niet overal bestaan specifieke richtlijnen voor deze vorm van verslaving.

Hype
De drug GHB lijkt vooral in bepaalde jongerenscenes een hype te zijn, zo meldt het rapport. Instellingen ontwikkelen wel behandelprogramma’s, maar pas wanneer de meldingen van GHB-problemen enorm toenemen. Over de effectiviteit van deze behandelingen is nog bovendien weinig bekend.

Registratie
Verslavingsinstellingen staan wel open voor cliënten met een andere dan gebruikelijke zorgvraag. Het blijft echter lastig om de omvang van de GHB-gevallen en internetverslaafden te bepalen, omdat aanmeldingen nauwelijks geregistreerd worden. De registratie van de hulpvraag is dan ook een van de punten die voor verbetering vatbaar zijn, aldus IVO.

Minister Klink (VWS) heeft het rapport dinsdag ter informatie naar de Tweede Kamer gestuurd.

IVO onderzoek: Nieuwe Verslavingen in Zicht

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Foto: ANP/Koen van Weel

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.