Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nog altijd tekort aan pleegouders voor tieners

De pleegzorg in Nederland is in 2012 met 4% gegroeid. De oorzaak van deze groei is een toename van het aantal nieuwe pleegouders, zo meldt Pleegzorg Nederland. In de afgelopen tien jaar is het aantal kinderen dat gebruik maakt van pleegzorg verdubbeld, maar er is nog altijd een tekort aan pleegouders voor tieners.
Nog altijd tekort aan pleegouders voor tieners
Foto: Pleegzorg Nederland

In 2012 hebben 20.949 kinderen voor korte of langere tijd gebruik gemaakt van pleegzorg dankzij de inzet van 16.330 pleeggezinnen. In dat jaar zijn er 3.066 nieuwe pleegouders bijgekomen. Dat is 8% meer dan in 2011. 33% van de geplaatste kinderen is vier jaar of jonger en 37% van de kinderen is in de basisschoolleeftijd. 30% van de pleegkinderen die afgelopen jaar onderdak hebben gevonden bij pleegouders is 12 jaar of ouder.Tieners


Pleegzorg Nederland ziet dat het aanbod van nieuwe pleeggezinnen niet altijd aansluit op de vraag van de kinderen op de wachtlijst. Vooral voor tieners is het tekort aan pleegouders groot. ‘Juist ook tieners gun je het om in gezinsverband op te groeien, wanneer dat thuis niet mogelijk is. In de alledaagse dingen, zoals hulp bij het maken van huiswerk en leren omgaan met zakgeld, kunnen pleegouders een jongeren helpen om de laatste stappen te zetten op weg naar zelfstandigheid,’ aldus Mark Bent, woordvoerder Jeugdzorg Nederland.Crisisopvang


Een deel van de kinderen maakt voor korte tijd gebruik van pleegzorg. Bijvoorbeeld bij deeltijdpleegzorg: dit is meestal weekend- en vakantieopvang. In 19% van de gevallen in 2012 was er sprake van crisisopvang. Er wordt dan onderzocht of het pleegkind weer bij zijn eigen ouders kan woenen. In de zogenaamde opvoedingsvariant blijven kinderen langere tijd bij pleeghouders wonen. Het doel is dan om continuïteit, opvoedingszekerheid en optimale ontwikkelingskansen voor het pleegkind te creëren. Contact met de ouders blijft, waar mogelijk, bestaan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.