Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NJi: ‘Interventies jeugdzorg kunnen goedkoper’

In de jeugdzorg kunnen goedkopere en kortere interventies ingezet worden. Om een halt toe te roepen aan de groei van gespecialiseerde jeugdzorg moet er volgens het Nederlands Jeugdinstituut (NJi)geïnvesteerd worden in positieve ontwikkeling van het kind.
NJi: ‘Interventies jeugdzorg kunnen goedkoper’

Het instituut pleit voor een plicht tot opvoeden voor ouders en samenleving. Er moet meer aandacht komen voor veilig opgroeien in de directe omgeving van kinderen; in het gezin, de buurt, de school, opvang en in vrije tijdsvoorzieningen. Meer aandacht voor positief jeugdbeleid, stelt het instituut. ‘Er is te weinig attentie om de “gewone” ontwikkeling, het “gewone” opvoeden en opgroeien te optimaliseren. Daardoor mist het gros van de ouders de kans het beste uit zichzelf naar boven te halen.’

Dat zegt het Nederlands Jeugdinstituut voor Jeugdzorg in haar visiedocument: Pijlers voor nieuw jeugdbeleid. De nadruk moet niet liggen op risico’s en problemen, maar op kansen als succes op school, talentontwikkeling en actieve participatie.

Toegang
Niet alleen de veranderingen in de samenleving en de uitbreiding van het aantal diagnosen werken de groeiende hulpvraag in de hand, maar ook de inrichting van het jeugdstelsel, stelt het instituut. Het kabinet heeft aangekondigd dat alle taken van de jeugdzorg, de gesloten jeugdzorg, de jeugdbescherming en jeugd-ggz worden overgeheveld naar de gemeenten. Met de Centra voor Jeugd en Gezin (CJG) als toegang.

Goedkoop

Centra voor Jeugd en Gezin en de zorg- en adviesteams op school spelen een belangrijke rol in de opvoedondersteuning, vindt het Nji. ‘Speciale ondersteuning moet niet te snel worden ingezet. Wij bepleiten het stepped care-model: hulp en zorg onder het motto “zo licht als mogelijk, zo zwaar als noodzakelijk”.’ Als de opvoedingsondersteuning niet volstaat, krijgen cliënten in eerste instantie eerst de meest effectieve, minst belastende, goedkoopste en kortste behandeling die mogelijk is. Pas daarna komt een intensievere aanpak in beeld.

Verwijsmachine

Het instituut waarschuwt voor te snelle inzet van het CJG als voorziening die naar extra hulp kan verwijzen. ‘Eerst moeten de Centra voor Jeugd en Gezin hun taken op het gebied van pedagogische ondersteuning en preventie gestalte geven. Anders bestaat de kans dat de centra “verwijsmachines” worden, met een verdere groei van gespecialiseerde zorg tot gevolg.’

Lees meer over de visie van de NJi op het jeugdbeleid in de brochure: Pijlers voor nieuw jeugdbeleid

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op twitter

Bron: Nederlands Jeugdinstituut/Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.