Home Nieuws

Nieuws

Schuldhulpverlening

Snoeihard rapport over jacht van Belastingdienst: ‘Zie je wel, ik wás geen fraudeur!’

De levens van duizenden onschuldige mensen zijn door de nietsontziende fraudejacht vermorzeld. Dat is de snoeiharde conclusie van de parlementaire enquêtecommissie die het fraudebeleid van afgelopen decennia onderzocht. Het kabinet, de Tweede Kamer en de rechterlijke macht zijn blind geweest voor de rechten van mensen, luidt de conclusie. Eerder deelde Eefke Postma, slachtoffer van de Toeslagenaffaire, haar verhaal.
Innovaties in het sociaal domein. sociale innovaties

‘Tinder voor mantelzorgers’, dementiebril en zorgrobots: 6 sociale innovaties

Over kunstmatige intelligentie en andere technologische oplossingen wordt veel gesproken en geschreven. Maar welke slimme innovaties kun je nu al inzetten in het sociaal werk? Zorg+Welzijn geeft zes inspirerende voorbeelden uit de praktijk, van sociale robots tot de ‘Tinder voor mantelzorgers’.
Professionalisering
uitgaven van een cliënt

Dilemma: in hoeverre mag je je bemoeien met de uitgaven van een cliënt?

Steeds meer mensen kiezen voor uitgesteld betalen via Klarna of Afterpay – op de pof, maar dan online. Schuldhulpverleners waarschuwen voor dit verleidelijke en gevaarlijke systeem, dat mensen de schulden in kan jagen. Stel, je signaleert dat je cliënt aankopen doet met dit soort systemen: in hoeverre mag je je daarmee bemoeien?
Professionalisering
laatste nieuws sociaal domein

In 5 minuten bijgepraat over het laatste nieuws in het sociaal domein

In de 8e week van 2024 gebeurde er weer veel in het sociaal domein. We hebben de belangrijkste ontwikkelingen voor jou op een rijtje gezet. Over lessen van het Utrechtse herhaalde daklozenbeleid, onderzoek naar jongeren met een lvb en hun relaties, en waarom de Zeeuwse is politie in actie komt tegen flakka-gebruik. 
Professionalisering

Master social work in de maak, sociaal werkers gaan daarmee problemen beter begrijpen

Met de benoeming van Thomas Kampen tot hoogleraar Social Work komt er ook een masteropleiding. Goed nieuws voor sociaal werkers die willen leren hoe ze op een meer autonome manier de problematiek van cliënten kunnen doorgronden en hoe ze zich beter voor cliënten kunnen inzetten. 'Meer tijd voor professionalisering is broodnodig.' 
Jeugdhulp
Het uitgangspunt van de Hervormingsagenda Jeugd is Het uitgangspunt is dat kinderen en gezinnen hulp moeten krijgen die bij hen past en die effectief is. Foto: Nathan Dumlao/Unsplash

6 vragen over de Hervormingsagenda Jeugd: verandert er al iets in de jeugdzorg?

De Hervormingsagenda Jeugd is vaak in het nieuws. Het is een complex pakket van afspraken om de jeugdzorg te verbeteren en financieel op de rit te krijgen. Waar staan ‘we’ in dit traject? Wat is voor jou handig om over de Hervormingsagenda Jeugd te weten? Zorg+Welzijn praat je bij en beantwoordt 6 vragen.
Eenzaamheid

Zingeving bespreken: ‘Uit 1 opmerking over de jas ontstond een prachtig gesprek’

Meer aandacht voor zingeving door het hele leven heen, en niet pas in de laatste fase. Daarvoor pleit huisarts Pieter Barnhoorn. Bijvoorbeeld bij eenzaamheid is het heel fijn als sociaal werkers vaker stilstaan bij ‘trage vragen’. ‘De zorg is ontzettend gefixeerd op repareren, terwijl mensen vaak meer hebben aan observeren en respecteren.’
Eenzaamheid

Religie geeft migrantenouderen kracht: hoe benut je die bron bij eenzaamheid?

Taalbarrières, langdurige armoede, culturele gebruiken. Van alle ouderen in Nederland voelen degene met een migratieachtergrond zich het meest eenzaam. Tegelijkertijd vinden ze het moeilijk hierover te praten. Tijd nemen voor een kwalitatief goed gesprek is essentieel. Maar hoe herken je eenzaamheid bij deze groep en hoe kun je ze het best bereiken? Onderzoeker Hanan Nhass over een cultuursensitieve aanpak van eenzaamheid.
Dementie
Omgaan met dementie

Dossier: omgaan met dementie

Niet alleen de zorg voor mensen met dementie wordt steeds intensiever, ook voor de ondersteuning aan de naasten komt steeds meer aandacht. Wat is hierin de rol van sociaal werkers? Zorg+Welzijn heeft dat in een overzichtelijk dossier gebundeld.
Jeugdhulp
Moraya Lopez Valse Start

Moraya (25) maakt theater over uithuisplaatsing en jeugdzorg: ‘Veiligheid werd me ontnomen’

Moraya Lopez brengt haar aangrijpende verhaal over de impact van onveilig opgroeien tot leven in haar theatershow 'Valse Start’, waarmee ze over een week in de Kleine Komedie in Amsterdam staat. ‘Het moeilijkste van onveilig opgroeien is de twijfel in mezelf, het gevoel van niet goed genoeg zijn. Dat blijft me achtervolgen.’
Abonneren