Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe wethouders op toekomst jeugdzorg voorbereid

De invoering van Centra voor Jeugd en Gezin, ontwikkelingen op onderwijsgebied en hoe voeden ouders hun kinderen op? Dat zijn thema’s van bijeenkomsten voor nieuwe wethouders jeugdzorg. Zodat ze beslagen ten ijs komen als gemeenten de verantwoordelijkheid voor jeugdzorg krijgen.
Nieuwe wethouders op toekomst jeugdzorg voorbereid

Het jeugdbeleid moet steeds meer lokaal worden opgepakt. Ook de parlementaire werkgroep ‘Toekomstverkenningen Jeugdzorg’ adviseert de gemeenten de verantwoordelijkheid te geven voor jeugdzorg. Een belangrijke ontwikkeling is de invoering van de Centra voor Jeugd en Gezin (CJG’s). Reden voor Vereniging van Nederlandse Gemeenten om wethouders Jeugdzorg te helpen bij het oppakken van hun taak.

Ontwikkelingen
De VNG organiseert in samenwerking met het ministerie van Jeugd en Gezin een serie bijeenkomsten om (nieuwe) wethouders te informeren over ontwikkelingen op het gebied van jeugd en onderwijs, waar de nieuwe generatie wethouders mee te maken krijgt. De bijeenkomsten worden gehouden in Den Bosch (19 mei), Haarlem (20 mei) en Zwolle (26 mei).

Visie
Het gaat erom ervaringen te delen en contacten te leggen met het oog op regionale samenwerking, volgens de VNG. André Rouvoet, Annemarie Jorritsma, Steven van Eijck (oud-commissaris voor jeugdbeleid) en hoogleraar Opvoedkunde Jo Hermanns zullen hun visie op de toekomst van de jeugdzorg komen geven. Maar de wethouders gaan ook praten met ouders, kinderen, professionals en initiatiefnemers van creatieve projecten. Op die manier kunnen de bestuurders de omslag van papier naar praktijk maken.

Uitdagingen
Hermanns gaat onder meer in op de vraag wat lokale overheden moeten regelen om de jeugd gezond en veilig te laten opgroeien en de rol van de CJG’s daarin krijgen. De bestuurlijke verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg komt in deze visie bij gemeenten te liggen. Peter Stam (commissie Paas) gaat in op de vraag hoe gemeenten zich moeten voorbereiden op de komst van de jeugdzorg en de rol van de CJG’s daarbij.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.