Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe professional jeugdhulp neemt zelf besluiten

Het nieuwe jeugdstelsel kan goedkoper en effectiever functioneren. Maar dan moeten alle neuzen dezelfde kant op; van professionals, gemeenten en van burgers. ‘Vernieuwing van het jeugdstelsel vraagt van professionals een andere houding en vaardigheden.’ Dat staat in het rapport van de Denktank Transformatie Jeugdstelsel, dat op maandag 16 juni is gepresenteerd.
Nieuwe professional jeugdhulp neemt zelf besluiten
Foto: ANP XTRA

Voor vernieuwing van de jeugdbescherming is het nodig dat de deskundigheid van professionals door het hele jeugdstelsel heen gebruikt kan worden. Dus bij preventie van problemen op bijvoorbeeld scholen, in de hulp aan kinderen door jeugdwerkers, maar ook door de specialisten in de tweede lijn. Er moet een nieuwe professional in de jeugdzorg komen, die de ruimte heeft om zaken te doen met gezinnen en om zelf besluiten te nemen in complexe situaties.

Beter met minder

Dat adviseert de Denktank Transformatie Jeugdstelsel in het rapport: “Beter met minder. Bouwstenen voor de transformatie van het jeugdstelsel”. Voorzitter van de Denktank is Job Cohen. Het rapport gaat over hoe de jeugdzorg goedkoper, maar wel beter kan. De taakstelling noopt ook daartoe: decentralisatie van de jeugdzorg naar gemeenten gaat gepaard met ‘een forse bezuiniging op het jeugdzorgbudget’.

Eigen kracht

In het nieuwe jeugdstelsel zijn, in de visie van de Denktank, de ouders de opdrachtgever, het kind staat centraal en de samenleving faciliteert en begrenst de hulp. Preventie, hulp en bescherming versterken elkaar door de samenwerking van de verschillende partijen. Eigen kracht en sociaal netwerk nemen een belangrijke plaats in bij de hulp. Volgens de Denktank is het van groot belang dat burgers betrokken worden bij de jeugdbescherming. Bijvoorbeeld in nieuwe op te richten netwerkraden of als burgervoogd van een kind. De jeugdbescherming moet ‘vermaatschappelijken’, aldus de Denktank.

Bouwstenen

De Denktank geeft ook “bouwstenen” aan om het jeugdstelsel effectief te veranderen – te transformeren. Daarvoor is uiteraard intensieve samenwerking tussen partijen nodig en integrale zorg. Een aparte plek neemt de “nieuwe professional” in: ‘Van de nieuwe jeugdwerker wordt verwacht dat hij medeopvoeders rond gezin, op school en in de buurt adviseert. Hiervoor heeft hij ondersteuning nodig van specialisten in de jeugdzorg. De jeugdwerker zal meer samenwerken in multidisciplinaire teams.’

De T-Tank doet 5 voorstellen voor een goedkoper en effectiever jeugdstelsel. Lees hier meer >>

Professionalisering

De Denktank wil zogenoemde T-shaped generalisten inzetten: ‘Professionals die breed georiënteerd zijn maar ook beschikken over gespecialiseerde expertise.’ Dus moet er volgens de Denktank worden geïnvesteerd in professionalisering: in lerende professionals én lerende organisaties.

Zorg + Welzijn is veranderd! Heb je het al eens gelezen? Blader hier een van onze nieuwe nummers door >>
En we hebben een mooi aanbod voor je: nu meer dan 40% korting op een abonnement >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.