Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe banen voor 80.000 werknemers in de zorg

Een banenplan voor de zorgsector moet 80.000 mensen aan ander werk of scholing helpen. Het kabinet legt daar 100 miljoen euro voor op tafel. Werkgevers en vakbonden in de thuiszorg, ggz en gehandicaptenzorg hebben afgesproken daar 100 miljoen bij te leggen. Ontslagen in de zorg moeten daarmee zoveel mogelijk voorkomen worden.
Nieuwe banen voor 80.000 werknemers in de zorg
Foto: ANP

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en staatssecretaris Martin van Rijn van VWS hebben dinsdag 22 april bekendgemaakt geld vrij te maken voor het banenplan in de zorg. De veranderingen in de langdurige zorg zullen grote gevolgen hebben, ook voor werknemers in de zorg. Mensen die zorg nodig hebben, blijven langer thuis wonen en hebben in huis meer zorg en ondersteuning nodig. Inkrimping van de zorginstellingen heeft tot gevolg dat er minder personeel nodig is in zorginstellingen. Het banenplan heeft als doel te voorkomen dat zorgwerknemers op straat komen te staan.

Ander werk

Niet alle zorgwerknemers die hun baan dreigen te verliezen, kunnen weer terecht in de zorg, verwachten de bewindslieden. Van de naar verwachting 80.000 mensen wordt een derde naar ander werk begeleid buiten de zorgsector. De rest wordt om- en bijgeschoold voor een nieuwe functie binnen de zorg, waarvan 5000 leerwerkplekken voor jongeren zijn bedoeld. Het plan kost in totaal 200 miljoen euro, waarvan de helft door het Rijk wordt betaald en de andere helft door de sector zelf. De deelnemende partijen zijn ActiZ, CNV Publieke Zaak, FBZ, GGZ Nederland, NU ’91, VGN en RegioPlus.

Lees hier meer over het sectorplan voor de zorgsector>>

Actie

De andere vakbond Abvakabo, die niet meewerkt in het sectorplan, is een actie begonnen: “Stop bezuiniging zorg”. Een groep prominenten heeft dinsdag via een advertentie in de Volkskrant een oproep gedaan aan het kabinet om af te zien van grote bezuinigingen in de zorg. Ook wordt gevraagd om de behandeling van de twee grote zorgwetten in ieder geval een jaar uit te stellen.

Tegenstrijdig

Volgens de Abvakabo is er sprake van tegenstrijdig beleid: ‘Het kabinet van PvdA en VVD wil dat ouderen langer thuis blijven wonen. Daarom is er voor veel ouderen geen plek meer in een verzorgingshuis: 800 verzorgingshuizen worden met sluiting bedreigd. Tegelijkertijd bezuinigt het kabinet op de thuiszorg, huishoudelijke verzorging en de dagbesteding en begeleiding. Dat kan niet samen gaan.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.