Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe aanpak probleemjongeren is succesvol

Jongeren met beperkingen of verslavingsproblemen staan sneller op eigen benen door een nieuwe aanpak van de gemeente Rotterdam en elf zorginstellingen. De jongeren krijgen tegelijk met de behandeling ook dagbesteding. Sinds januari zijn 50 jongeren die aanklopten om hulp zo aan werk of studie geholpen.
Nieuwe aanpak probleemjongeren is succesvol
Foto: ANP Photo

Het Jongerenloket van de gemeente ontwikkelde een aanpak waarbij de jongeren direct een intake én een diagnose krijgen. Vervolgens wordt een trajectplan gemaakt, waarin behandelaars, begeleiders en dagbesteding samenwerken. Zo blijven de jongeren tijdens hun behandeling actief in de samenleving meedoen. In de oude situatie volgden de stappen behandeling, begeleiding en dagbesteding elkaar op, waardoor het lang duurde voor de jongeren weer aan de studie of het werk konden. Dit zorgde ook voor een hoge uitval.

Samenwerking

Het Jongerenloket werkt samen met 11 zorgpartners samen in de nieuwe aanpak: ‘Aan De Slag Met Zorg’ (ADSMZ). Het gaat hierbij vooral om jongeren met psychische problemen zoals een depressie, psychose, schizofrenie en een persoonlijkheidsstoornis. De uitval is bijzonder laag, zo laat de gemeente weten. Slechts enkelen stopten voortijdig met het traject. Er is afgesproken dat uiteindelijk 300 jongeren per jaar worden geholpen.

Therapie

‘Geen andere stad in Nederland kent een samenwerking op zo’n grote schaal, waarin de gemeente wel de regiefunctie heeft, en die met alle elf partijen samen is ontwikkeld’, zegt wethouder De Jonge. ‘ Voorheen kon het gebeuren dat een 18-jarige bij het Jongerenloket te horen kreeg: “Maak eerst je therapie af en kom dan bij ons terug om te kijken hoe het verder moet met school en werk.” Nu combineren we dat en dat scheelt veel tijd. Het mooie van de samenwerking is dat alle partners inzien dat we jongeren op deze manier sneller en beter helpen.’

 

Het beeld bij dit artikel is ter illustratie. De jongeren op de foto zijn niet de jongeren genoemd in dit artikel.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.