Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe aanpak moet Halt effectiever maken

Bureau Halt komt met een nieuwe aanpak die ertoe moet leiden dat de alternatieve straf voor jongeren meer effect heeft. Tot dusver kregen ze een standaardbehandeling, maar die methode was te algemeen en bleek niet of nauwelijks te werken. Vanaf eind dit jaar hanteren de Halt-bureaus een gerichtere aanpak, waarbij jongeren worden gescreend op risicofactoren.
Nieuwe aanpak moet Halt effectiever maken

Dat heeft directeur Cees Weeda van

Halt Nederland

aangekondigd bij de presentatie van het jaarverslag over 2006. Gemiddeld 22.000 jongeren tot achttien jaar die een licht misdrijf hebben gepleegd, komen jaarlijks bij Halt terecht.

Gerichte aanpak van probleemEen jongere met wie weinig aan de hand is, krijgt voortaan te maken met een eenvoudige afdoening. Als er sprake is van een beperkt aantal risicovolle factoren, kan de jongere in plaats van een werkstraf een gerichte leerstraf krijgen die erop gericht is het betreffende probleem aan te pakken. Als er bij een jongere meerdere achterliggende problemen spelen, verwijst Halt hem door naar

Bureau Jeugdzorg

.

Aangescherpte aanpakDe Halt-aanpak, die ruim 25 jaar bestaat, kreeg vorig jaar zware kritiek te verduren. Uit wetenschappelijk onderzoek bleek dat jongeren die de afhandeling hebben doorlopen, daarna niet meer of minder (ernstige) delicten plegen dan leeftijdsgenoten die niet naar Halt zijn geweest. Dat zette de organisatie aan het denken, met de aangescherpte aanpak tot gevolg. Ook wil Halt de ouders van de jongeren meer en eerder bij de zaak gaan betrekken.

De jongeren die vorig jaar bij Halt terecht kwamen, hadden zich vooral schuldig gemaakt aan vermogensdelicten, vernieling en vuurwerkdelicten. Ruim tweeduizend kinderen tot twaalf jaar kregen een zogeheten

‘Stop-reactie’

. Dat is een vrijwillige opvoedcursus die bestaat uit een gesprek met de ouders, een leeractiviteit en het aanbieden van excuses.

Lees ook:

‘Halt-afdoening beperkt effectief’

(Zorg + Welzijn Website, 12 juli 2006) en

Halt-directeur Weeda: ‘Ons product is goed, maar we mikken verkeerd’

(Zorg + Welzijn Website, 3 augustus 2006)

Meer weten? Lees dan ook de

gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief

. Daarvoor kunt u zich

hier aanmelden

.

Door hier te klikken leest u de laatste editie

.

Reageer op dit bericht:

zorgenwelzijn@reedbusiness.nl