Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer jongeren voor taakstraf naar Halt

Voor het eerst sinds jaren is het aantal jongeren dat wordt doorverwezen naar bureau Halt toegenomen. Dat meldt de organisatie dinsdag. In 2012 zijn 17.606 jongeren naar bureau Halt gestuurd; 1080 meer dan in 2011.
Bureau Halt: meer jongeren voor taakstraf naar Halt
Foto: ANP/Bas Czerwinski

Spijbelaars zijn een belangrijke oorzaak voor de stijging. Vorig jaar ontving bureau Halt 2922 jongeren die zich schuldig maakten aan schoolverzuim. Dat is 15 procent meer dan in 2011. Scholen en gemeenten zijn steeds scherper en alerter op spijbelaars, wat de toename van het aantal taakstraffen en leeropdrachten van jongeren bij Halt deels kan verklaren.

Jeugdcriminaliteit

Een andere oorzaak voor de stijging is volgens directeur Arina Kruithof een betere samenwerking tussen Halt en alle organisaties die betrokken zijn bij de aanpak van jeugdcriminaliteit. ‘Daarin is flink geïnvesteerd’, legt ze uit. ‘Daarom vind ik het ook te vroeg om te zeggen dat de jeugdcriminaliteit is toegenomen. Je kunt daar pas iets over zeggen als ook de cijfers van de politie en het Openbaar Ministerie bekend zijn.’

Straf Bureau Halt

Vanaf 2008 was het aantal verwijzingen naar Halt flink afgenomen. In 2007 stond de teller op 23.341. In 2011 lag dat cijfer op 16.526. Halt heeft als doel om crimineel gedrag zo vroeg mogelijk te stoppen. Jongeren worden door hun straf onder meer geconfronteerd met hun gedrag en de gevolgen daarvan. Ook de ouders worden in dat proces betrokken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.