Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuw werk voor personeel jeugdgevangenis

De Tweede Kamer dringt erop aan nog harder te zoeken naar nieuwe bestemmingen voor overtollige jeugdgevangenissen. Staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) hield de Kamer donderdag voor druk bezig te zijn met nieuw werk voor gevangenismedewerkers die hun werk dreigen kwijt te raken.
Nieuw werk voor personeel jeugdgevangenis

Teeven wil zes van de zeventien jeugdgevangenissen tijdelijk sluiten omdat bijna de helft leeg staat. Dit kost jaarlijks 100 miljoen euro en gaat ten koste van de kwaliteit van de zorg in de gevangenissen. Voor een deel van de 1100 werknemers die hun baan verliezen, was al nieuw werk in zicht, maar de Kamer drong erop aan hier nog harder op in te zetten. Teeven kon gedwongen ontslagen niet uitsluiten, maar kijkt wel om zich heen naar nieuw werk.

Overtollig personeel
Hij heeft inmiddels met het ministerie van Volksgezondheid afgesproken dat overtollig gevangenispersoneel zich kan richten op vacatures in de gesloten jeugdzorg. Bij de reclassering zijn mogelijkheden en Teeven spreekt ook met de gehandicaptenzorg. Ook binnen het gevangeniswezen zelf zijn nog plekken, bijvoorbeeld bij de Bijlmerbajes.

Doggershoek dicht
Als Kamerlid maakte Teeven zich nog sterk voor het openhouden van de Doggershoek in Den Helder. Deze jeugdgevangenis moet nu toch dicht, maar er komen wel zestig plekken voor licht verstandelijk gehandicapten uit een naburige instelling, meldde Teeven donderdag.

Belgische criminelen
Op het voorstel van de SP om jonge Belgische criminelen hier in de gevangenis te zetten, antwoordde de staatssecretaris dat België daar geen behoefte aan heeft, maar Vlaanderen wellicht wel. Dan zou het gaan om plaatsen in een jeugdgevangenis in Vught. In een gevangenis in Tilburg zitten al volwassen Belgische veroordeelden.

Link: Zes jeugdgevangenissen buiten gebruik

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine

Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>

Bron: ANP//Foto: ANP/Nils van Houts

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.