Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nicis: ‘Rotterdam moet oppassen voor toon integratiedebat’

Rotterdam moet voorkomen dat de allochtone middenklasse zich niet meer thuisvoelt in de stad door de harde toonzetting in het integratiedebat. De stad dreigt deze groep te verliezen door de problematiek die specifieke jongeren, van met name Antilliaanse en Marokkaanse afkomst, veroorzaken ook andere niet-westerse allochtonen aan te rekenen.
Nicis: 'Rotterdam moet oppassen voor toon integratiedebat'

‘Daarmee wordt de voortschrijdende ‘zwarte vlucht’ van niet-westerse allochtonen aangewakkerd. En juist zij vormen het cement van de Rotterdamse stedelijke samenleving.’ Dat concludeert onderzoeksinstituut Nicis in het rapport ‘De Stad en Staat van de Burger’. Burgemeester Ahmed Aboutaleb nam het onderzoek maandag in ontvangst.

Verbondenheid
Het Nicis onderzocht in welke mate hoger opgeleide Rotterdammers van Marokkaanse, Surinaamse en Turkse afkomst zich verbonden voelen met de stad. ‘De angst dat deze mensen zich afsluiten van de omringende samenleving lijkt niet gegrond. Een groot deel van de Rotterdamse allochtone middenklasse is niet alleen politiek betrokken, maar ook actief in het maatschappelijk middenveld. De helft van de ondervraagden is actief als vrijwilliger.’

Middenklasse
De allochtone middenklasse speelt volgens het Nicis een belangrijke rol binnen de eigen kring, vooral bij het ondersteunen van kwetsbare jongeren en ouderen. Het bezit van een dubbel paspoort doet volgens het onderzoeksinstituut geen afbreuk aan het Nederlanderschap. De onderzochte doelgroep ziet het ‘extra’ Nederlandse paspoort vooral als handig document waarmee reizen binnen en buiten de Europese Unie gemakkelijker gaat. Bovendien gaven Turken aan hun paspoort te behouden voor toegang tot de Turkse arbeidsmarkt. Het heeft ook een symbolische waarde. ‘De dubbele nationaliteit is een weerspiegeling van hun binding met twee landen.’

Tegenover elkaar
De onderzoekers richtten zich in het bijzonder op Rotterdam, omdat deze stad het grootste aandeel migranten heeft. Bovendien, zo meent het Nicis, leken in de Maasstad autochtonen en allochtonen lijnrecht tegenover elkaar te staan tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Ook tijdens de komende verkiezingen in maart 2010 lijkt integratie het belangrijkste thema te worden.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

 

 

Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.