Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nederlandse jongeren zeer actief op sociale netwerken

Liefst 91 procent van de jonge internetters in Nederland is in 2010 actief op sociale netwerken zoals Hyves, Twitter en Facebook. Hiermee lopen Nederlandse jongeren in de Europese Unie (EU) voorop, zo meldt het CBS.
Nederlandse jongeren zeer actief op sociale netwerken

Jonge internetters, van 16 tot 25 jaar, maken steeds meer gebruik van sociale netwerken om informatie uit te wisselen. Dat kan in de vorm van berichten of nieuwtjes op een chatsite, het deelnemen aan een nieuwsgroep of een online discussieforum. Maar ook via het lezen van weblogs of blogs of het direct uitwisselen van tekstberichtjes.

Lager opgeleiden
Het gebruik van sociale media neemt af met de leeftijd, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de leeftijdsgroep 25 tot 55 jaar bedraagt het aandeel actieven op sociale netwerken in Nederland 54 procent. Bij de leeftijdsgroep van 55 tot 75 jaar is dat iets meer dan 30 procent. Mannen zijn vaker actief dan vrouwen op sociale netwerken. Tussen hoogopgeleiden, middelbaar opgeleiden en lager opgeleiden bestaat vrijwel geen verschil.

Weblogs
Bij jongeren komt het uitwisselen van tekstberichten het meest voor (78%). Het lezen van weblogs of blogs is bij 25- tot 55-jarigen (34%) en 55-plussers (18%) het meest favoriet. E-mailen behoort niet tot de sociale netwerken. Maar het sturen en ontvangen van e-mails blijft ook in 2010 bij alle leeftijdsgroepen de grootste internetactiviteit. Bij al deze leeftijdsgroepen voert Nederland de EU-ranglijst aan.

Polen
Binnen de EU zitten de Nederlandse jongeren voor wat betreft deelname aan sociale netwerken in de kopgroep. Ze worden alleen voorafgegaan door hun leeftijdgenoten uit Polen (94%). Ook Portugese en Sloveense jongeren zijn zeer actief op sociale media. Jongeren uit Roemenië en Ierland sluiten de rij.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Volg Zorg + Welzijn op Twitter

Bron: CBS, beeld: Facebook

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.