Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nederlandse en Braziliaanse daklozen maken film

De een is dakloos onder de Braziliaanse zon en de ander in het regenachtige Nederland. Het lijkt een wereld van verschil, maar de wederzijdse herkenning was er zeker bij dak- en thuislozen uit de regio Nijmegen en de inwoners van een sloppenwijk in het Braziliaanse Recife. De Nijmegenaren maakten daar de film Abraça-me.
Nederlandse en Braziliaanse daklozen maken film

Door Hedwig Neggers – Daan van der Brugge, regisseur en projectleider Abraça-me, schreef het script samen met een scenarioschrijver en een groep dak- en thuislozen. Daarnaast bestaan cast en de crew van Abraça-me uit zowel Nijmeegse, Arnhemse als Braziliaanse (ex-)dak- en thuislozen, (ex-)verslaafden, (ex-)psychiatrisch patiënten en mensen die ‘gewoon’ meedraaien in de maatschappij.

Op straat
De film, met veel autobiografische elementen gaat over Pieter Prinsen. Hij groeit op in een rijke familie. en komt niets tekort, althans, zo lijkt het. Het gaat mis als de spanningen tussen hem en zijn vader zo hoog oplopen dat hij op straat belandt. Eenmaal buiten besluit Pieter zijn droom te verwezenlijken: het opzetten van een daklozenproject in een Braziliaanse sloppenwijk. Maar lukt dat ook?

Sloppenwijk
‘We zijn met dertien mensen naar Brazilië gegaan’, vertelt Van der Brugge. ‘De filmschool daar had van tevoren een groepje bewoners van de sloppenwijk lessen in film en fotografie gegeven. Een deel van de film is ook opgenomen in een favela, in Olinda, vlakbij Recife in het noordoosten van Brazilië.’ De contacten waren heel bijzonder, zegt hij. ‘Opvallend was de warmte en de wederzijdse herkenning. Nu de film af is, hebben veel Nederlandse dak- en thuislozen via e-mail en MSN nog contact met hun Braziliaanse collega’s. Meestal per e-mail of via MSN.’

Lotgenoten
Stichting Het Kruispunt, Straatpastoraat in Nijmegen, heeft sinds 2003 contacten met de organisatie Bagulhadores do Mió in Olinda. Die verzorgt educatieve projecten om de leefsituatie van de bevolking te verbeteren. Van der Brugge: ‘Voor onze mensen was het geweldig om met Braziliaanse lotgenoten in een film te spelen. Dat geeft ontzettend veel kracht. En het haalt kwaliteiten en onvermoede talenten naar boven.’

Rehabilitatie
De stichting maakte al eerder audiovisuele producties. Zo verscheen in 2006 Tussen Goot & Geluk, een docufilm over de nazorg voor ex-daklozen. Een andere productie was Van de straat weg, over afkicken en rehabilitatie. Een van de hoofdpersonen daaruit werkte bij Abraça-me als cameraman. Van der Brugge: ‘Met de speelfilm proberen we duidelijk te maken dat iedereen streeft naar warmte en erkenning. Want uiteindelijk wordt in de warmte van een omhelzing door iedereen de zin in het leven ervaren.’

Dvd
De film is gemaakt zonder overheidssteun, subsidie of geld van het zorgkantoor. De kosten zijn betaald uit donaties van particuliere fondsen en commerciële bedrijven. Op 25 september gaat de film Abraça-me (Omhels me dan) in première in de stadsschouwburg in Nijmegen.

Bioscopen, filmhuizen en (zorg)instellingen de film willen vertonen, kunnen contact opnemen met Stichting Kruispunt. In september verschijnt ook de dvd van de film. Kaarten voor de première op 25 september zijn te bestellen bij de stadsschouwburg Nijmegen.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

Bron: Foto: Het Kruispunt

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.